Kansanedustaja, liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo (kok.) kuvailee konkurssien tehneiden yrittäjien ongelmia suorin sanoin blogissaan Savon Sanomissa. Harkimon mukaan Suomen lainsäädäntö on ”yrittäjän hirsipuu”.

– Yrittäjät, jotka ovat tehneet konkurssin, jäävät roikkumaan velkoineen kymmeniksi vuosiksi tähän ei-niin-löysään hirteen. Se on ongelma, koska näin menetämme monta hyvää yrittäjää. He ovat varmasti oppineet konkurssistaan paljon ja voisivat aloittaa uudelleen, jos lakia muutettaisiin, Harkimo sanoo.

Hän sanoo kuitenkin, että konkurssilainsäädäntö on vain osa velallisten ongelmaa.

– Monet pk-yrittäjät kokevat verottajan ja ulosottoviranomaisten mielivaltaisen toiminnan isona ongelmana. Olen itsekin kokenut saman.

Harkimo mainitsee esimerkkinä, että jos yritys haastetaan oikeuteen, ja haastaja vaatii, että haastetun omaisuus pannaan myymis- ja hukkaamiskieltoon, toteuttaa käräjäoikeus toimenpiteen aina – ilman että arvioi tilannetta mitenkään.

–Tämä voi johtaa siihen, että moni yrittäjä voi jopa tehdä konkurssin, vaikka heitä ei olisi tuomittu mistään. Samalla heidän omaisuutensa voi olla takavarikossa vuosia – vaikka he lopulta voittaisivat jutun eli olisivat täysin syyttömiä. Minulle kävi näin: ulosottoviranomainen kysyi jopa kelloni arvoa. Se oli todella nöyryyttävää, vaikka olin syytön ja voitin kaikissa oikeusasteissa, hän kuvailee.

Harkimon mukaan lisäksi maksuunpantujen verojen ulosmittaus pitäisi kieltää siihen asti, että on saatu lainvoimainen verotuspäätös.

–Kokemuksesta voin sanoa, että vaikka tietää, että ei ole tehnyt mitään väärää, ovat paineet silti tosi kovat, kun joutuu käymään oikeutta omasta omaisuudestaan vuosia. Tähän pitää saada muutos.

Harkimo kertoo tehneensä viime keväänä budjettiriiheen aloitteen tästä aiheesta.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi lokakuussa ministeriönsä selvittävän, miten konkurssin tehneet yrittäjät ovat selvinneet henkilökohtaisesta velkavastuustaan Euroopan unionin maissa sekä Yhdysvalloissa. Oikeusministeriö arvioi selvityksen jälkeen, onko tarpeen helpottaa henkilökohtaisesta velkavastuusta vapautumista velkajärjestelyssä Suomessa.

Lue myös:

Kansanedustaja yrittäjien velkavastuusta: ”Kaikki olisivat yrittäjiä, mikäli kaikki olisi varmaa”

Suomi pohtii yrittäjien velkavastuuta - Ministeri: ”Tärkeää, että rehellisesti toiminut pääsee uuteen alkuun”