Keskustalainen kaupunginvaltuutettu Joonas Könttä kirjoittaa blogissaan , että keskustan tänään esittelemä perustulomalli ei ole perustulo.

Keskustan linjana on ”kannustava perustulo”, jossa lähdettäisiin liikkeelle käänteisen tuloveron kokeilulla. Keskustan perustuloa pitäisi ainakin aluksi hakea, ja se myönnettäisiin pienituloisuuden perusteella. Lisäksi perustulo pienenisi työtulojen kasvaessa. Perustulolla kuitenkin tarkoitetaan vastikkeetonta rahasummaa, joka maksetaan kaikille ehdoitta. Yleensä malleissa perustulo kuitenkin verotetaan pois suurituloisilta.

”Keskustan tavoitteena, jo vuosikymmenien ajan, on ollut perustulo”, eduskuntavaaleissa ehdolla oleva Könttä muistuttaa.

”Perustulo on myös keskustan puoluekokouksen kanta. Nyt tämän kannan yli on kävelty. Keskustan esittämä perustulomalli ei ole tosiasiassa perustulo”, Könttä kirjoittaa.

Köntän mielestä keskustan tänään torstaina esittelemä malli on ”vastikkeellisuuteen nojaava sosiaaliturvan yksinkertaistamisesitys, joka ei vastaa puolueen linjaa”.

”Käytännössä kysymys on perusturvasta - ei perustulosta”, Paavo Väyrysen EU-avustajanakin aiemmin toiminut Könttä kirjoittaa.

Lue lisää: Keskustapomo vastaa kritiikkiin ”perustulosta” – ”Lopputulos vastaa ainakin itselleni keskustan tavoitetta”

Keskustan mallia voisi jopa kutsua Sipilän perustuloksi, sillä malli on täysin linjassa puolueen puheenjohtajan, Juha Sipilän kannan kanssa. Sipilä suorastaan riehaantui joulukuussa vaalitentissä, jossa kysyttiin vastikkeettomasta perustulosta. Vastikkeettomuuden termi oli hankala pääministerille. LUE LISÄÄ: Juha Sipilä riehaantui perustulosta – ”Ei tietenkään jos on töissä! Ei tietenkään jos tulot ylittävät rajat!”

”Ei tietenkään [makseta perustuloa] niille, joiden tulot ylittävät rajat”, pääministeri huudahti tentissä.

”Sehän nyt on selvä, ettei esimerkiksi tuolla tuo kolme kymppiä [30 000 euroa] kuussa tienaava saa [vastikkeetonta tuloa]”, pääministeri myös sanoi yleisöön osoittaen.

Uusi Suomi kertoi joulukuussa, että keskustan dilemmana on perustulon vastikkeettomuus ja toisaalta alkiolaisuus, johon on tulkittu kuuluvan ajatus yritteliäisyydestä. LUE LISÄÄ: Aktiivimalli vai perustulo, Juha Rehula?

LUE MYÖS:

Hallituskumppani tarttui Juha Sipilän perustulopuheisiin: ”Tuntuu siltä, että keskusta yrittää tässä istua kahdella pallilla”

Zyskowiczin ja Niinistön riita: Vihreiden mallin laskenut ekonomisti kertoo totuuden ”miljardilaskusta” – keskituloiselle -13€/kk