Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi esitti talousarvioaloitteessaan 10 000 euron määrärahaa esiselvityksen tekemiseen siitä, että Suomen pääkaupunki siirretään Helsingistä Jyväskylään.

”Vaikka Helsinki on hieno ja suuri kaupunki, on se kuitenkin koko maata ajatellen sivussa. Lisäksi se sijaitsee ahtaalla niemellä. Pääkaupungin kasvu aiheuttaa yhä enemmän kustannuksia sekä kaupungin asukkaille että koko kansantaloudelle. Samalla mm. ilmastopäästöt ja liikenne rasittavat yhä enemmän”, Kankaanniemi perustelee aloitteessaan.

Pääkaupungin siirtäminen Jyväskylään olisi Kankaanniemen mukaan ”todellista alueellistamista”. Hänen mielestään Helsingin keskeiset hallintorakennukset voidaan sijoittaa Jyväskylän pohjoisosaan. Kankaanniemi huomauttaa, että Jyväskylän Tikkakoskella on Ilmavoimien esikunta ja ”vahva keskittymä varuskuntineen”.

”Turvallisuusnäkökulmasta pääkaupungin sijainti Itämeren rannalla on kasvava riski. Itämeren sotilaallinen vakaus on heikentynyt viime vuosina. Valtakunnan pääkaupungin turvallisuus ja sen myötä valtion itsenäisyys ja koskemattomuus ovat uhattuina.”

Eduskunta käsitteli aloitetta aamupäivällä.

”Ei tule Jyväskylästä Suomen pääkaupunkia syrjäisen Helsingin sijaan. Näin päätti eduskunta tänään 19.12.2019 klo 10.37. Perusteluni olivat erinomaiset. Työ jatkuu”, Kankaanniemi harmitteli Twitterissä.

Kankaanniemi toteaa aloitteessaan, että Jyväskylän sijainti on ihanteellinen keskellä maata hyvien maantieliikenneyhteyksien päässä ja kaupungissa on myös ”korkeatasoinen lentoasema”.

”Liikennöinti Jyväskylään lyhentäisi matkoja ja toisi mittavat säästöt ja päästövähennykset. Myös asumiskustannukset verrattuina Helsingin tasoon ovat kohtuulliset. Jyväskylässä ja sen ympäristössä on laaja ja puhdas luonto ja elinympäristö.”

Kankaanniemi kommentoi talousarvioesitystään Demokraatille, joka ihmetteli ehdotuksen pientä rahasummaa.

”Minusta asia on niin selvä, että siihen ei ehkä tarvita edes kymppitonnia. Kirjataan perustelut ylös. Ei siihen tarvita mitään komiteoita”, Kankaanniemi sanoo Demokraatille.

Lehden mukaan esityksen taustalla on edustajan suuttumus asuntomarkkinoihin.

”Kun tuli syksyllä eduskuntaan ja tein tarjouksia ostaakseni asunnon, pienten yksiöiden hinnat tässä keskikaupungilla nousivat lähelle 300 000 euroa ja vuokrat toiselle tonnille. Totesin, että tämä on niin sairasta, että tänne ruuhkautuu kaikki ihmiset ja valtion toiminnot. Niitä pitäisi siirtää vähän pois täältä”, Kankaanniemi sanoo Demokraatille.