Työmarkkinakierroksella on edessä seuraava kova paikka jo vajaan parin viikon päästä, kun kunta-alan neuvottelut alkavat 14. tammikuuta. Kiky-tunneista odotetaan neuvotteluiden kipupistettä.

Teollisuuden työehtoja koskeva riita ratkesi lauantaina, kun Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus hyväksyivät perjantaina aikaan saadun sopimuksen. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto nosti juuri kiky-tunnit yhdeksi sopimuksen tärkeimmäksi saavutukseksi.

”Asetimme tavoitteeksi kiky-talkootunneista irti pääsemisen. Ne on koettu jäsentemme keskuudessa hyvin vaikeaksi asiaksi, joten on hyvä, että tunneista päästiin nyt eroon.”

Lue lisää:

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen linjasi samantien, että tämä osoittaa suunnan myös hoitoalan neuvotteluissa.

”Tämä osoittaa suunnan nyt myös meidän talkooväen osalta. Talkoot isäntien osalta päättyivät. Niin ne päättyvät talkoolaisiltakin”, hän kommentoi Twitterissä.

Tehyn tavoitteina neuvotteluihin ovat palkkatasa-arvo-ohjelma, sote-alan oma työehtosopimus ja työaikaa pidentävien kiky-tuntien poistuminen tai rahallinen korvaaminen.

”Joko kiky-tunnit poistetaan tai tehdyistä tunneista täytyy maksaa hintaa”, Rytkönen sanoi joulukuussa.

Lue tarkemmin:

Ennen työmarkkinakierroksen alkamista arvioitiin, että hoitajien palkoista saattaa tulla vielä kierroksen pahin vääntö.

Työaikaa pidentäneistä kiky-tunneista on eri aloilla sovittu hyvin eri tavoin. Vääntö kiky-tunneista pysyy pöydällä useissa neuvotteluissa koko työmarkkinakierroksen ajan.

Toimihenkilöitä edustavan STTK:n puheenjohtaja Antti Palola linjaa, että merkittävin yksittäinen toimi työllisyysasteen nostamiseksi, uusien työpaikkojen luomiseksi ja talouskasvun turvaamiseksi on nimenomaan meneillään oleva työmarkkinakierros.

”Sen kolme isoa haastetta ovat erittäin pitkä neuvotteluaika, matalahko talouskasvu ja kiky-sopimuksen perintö. Kikyn myötä eri tavoin sovellettu 24 tunnin vuosityöajan pidentäminen näyttää muodostuvan sopimuskierroksen todelliseksi Akilleen kantapääksi”, hän kirjoittaa Verkkouutisten blogissaan.

Lue seuraavaksi:

Palola ennakoi julkisen sektorin neuvotteluista erittäin tiukkoja.

”Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ei toimi ilman julkisen alan koulutettua, osaavaa ja ammattitaitoista henkilöstöä. Sen varmistamiseksi on huolehdittava oikeudenmukaisesta palkkauksesta ja säällisistä työolosuhteista”, hän paaluttaa.

Palvelualojen työnantajia edustava Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto linjasi lauantaina, että päänavauksen, eli teollisuuden sopimuksen kustannusvaikutusta ei myöskään muilla aloilla tule ylittää.

Lue seuraavaksi: