Pääministeri Antti Rinne (sd) on aiheuttanut laajaa sekaannusta turvelausunnollaan. Rinne totesi Suomen Kuvalehden haastattelussa torstaina, että polttoturpeen verotuki poistuu.

”Turpeen verotus kuuluu energiaverouudistukseen. Turpeen tuki tulee poistumaan sieltä”, hän sanoi.

Keskustalainen valtiovarainministeri Mika Lintilä muistuttaa kuitenkin Iltalehdelle antamassaan kommentissa hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan 2030.

”Meidän puoleltamme siinä ei ole mitään liikkumaa”, Lintilä totesi.

Rinteen mukaan asiassa ei ole minkäänlaista näkemyseroa.

”Minä vain totean, että se tulee poistumaan - jossakin vaiheessa”, hän vastasi Iltalehden suoraan kysymykseen.

Hallituspuolue vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö ihmettelee Rinteen toimintaa.

”Tämä ei ole ok. Jos pääministeri haastattelussa lupaa turvetuen poistuvan, tarkoittaa se poliittisen vastuun kannalta yksiselitteisesti tämän hallituksen päätöksillä, tämän hallituskauden aikana. Ei toivetta tuleville hallituksille "joskus". Ei se sido”, hän kommentoi Twitterissä.

Niinistön mukaan edes hallituksen sisällä ei nyt tiedetä, mitä pääministeri tarkoittaa.

”Jos pääministeri tarkoitti tosiasiassa esimerkiksi, että turvetuki puolitetaan hallituskauden aikana ja että tavoite on poistaa se vaiheittain kokonaan, olisi sekin edistystä ja selkeä lausunto. Sanoisi sitten niin. Mutta nyt emme tiedä mitä hän oikeastaan tarkoitti hallituksen tekevän.”

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Niinistö linjasi viikonloppuna Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa, että jokaisen maan Euroopassa ja muualla on luovuttava suojelemasta omia kotimaisia fossiilejaan. Suomessa tämä tarkoittaa hänen mukaansa uopumista turpeen energiankäytöstä kokonaan.

Niinistön tulkinnan mukaan Rinne jo vihjasikin Suomen Kuvalehden haastattelussa turpeen tuista luopumisesta, mutta ”pakitti” keskustan protestoitua.

”Se ei ole ilmastokriisin tässä vaiheessa enää hyväksyttävää. Hallituksen on nyt kerättävä rohkeutensa ja ajettava edes vaiheittain alas turpeen verotukia ja energiakäyttöä”, hän kirjoittaa.

Niinistö linjaa lisäksi, että EU:n puheenjohtajamaan Suomen on osoitettava myös teoillaan, että 2035 hiilineutraalin Suomen tavoite toteutuu.

”Turve aiheuttaa noin 20 prosenttia Suomen energiakäytön ilmastopäästöistä. On vaikea nähdä ilmastotavoitteidemme toteutuvan ilman turpeen osuuden alasajoa viimeistään vuoteen 2035 mennessä. Turpeennosto pilaa myös luontoarvoja. Turvemaiden raivaus ja ojitukset aiheuttavat myös metaani- ja vesistöpäästöjä. Tästä moniongelmaisesta energiamuodosta on luovuttava ja yhtään uutta suota ei enää pitäisi ottaa turvetuotantoon.”

Niinistö arvioi, että hallituspuolueista vihreät, vasemmistoliitto ja rkp haluavat edistää turvetuotannon alasajoa.

”Nyt tarvitaan pääministeripuoluetta tueksi. Ei riitä, että sanotaan verotukien loppuvan "joskus". Tämä hallitus vastaa vain omista teoistaan, ei tulevien hallituksen päätöksistä”, hän sanoo.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi elokuussa maankäyttöraportin, jonka mukaan turvemaita olisi suojeltava. Turpeen polton ja turvetuotantoalueiden päästöt muodostivat vuoden 2017 laskujen mukaan yli 13 prosenttia Suomen kokonaispäästöistä. Valtiovarainministeriön mukaan turpeen verotuki oli tänä vuonna suuruudeltaan 189 miljoonaa euroa.

LUE MYÖS: