Vihreiden konkaripoliitikko Osmo Soininvaara arvioi, että hallituspohja saattaa Suomessa vaihtua nopeasti. Hän viittaa keskustan heikkoihin kannatuslukuihin.

”Voi olla, että aivan lähitulevaisuudessa keskustalta menee hermot, jos kannatuksen syöksyminen alaspäin jatkuu. Keskusta on neuvottomassa ja hätääntyneessä tilanteessa, mikä tekee siitä todella harmillisen hallituskumppanin”, Soininvaara kommentoi blogissaan.

Keskusta sai kaikkien aikojen huonoimman tuloksensa tuoreimmassa, lauantaina julkaistussa HS-gallupissa. Puheenjohtaja Katri Kulmuni myönsi perjantaina, ettei puolueen nousu kannatusahdingosta ole varmaa.

Lue lisää:

”Jos keskusta näkee parhaaksi vetäytyä hallituksesta, tai muut kyllästyvät sen panikointiin, jäljellä on toinen toistaan huonompia vaihtoehtoja. Niistä ehkä vähiten huono olisi keskustan vaihtaminen kokoomukseen hallituksessa. Jos keskusta sinnittelee hallituksessa niin kauan, että ehtivät vaihtaa puheenjohtajakseen Annika Saarikon, puolueen tilanne ja työskentelytapa voi tietysti olla kokonaan toinen”, Soininvaara arvioi.

Hän sanoo suoraan, että jos keskusta lähtee hallituksesta, kokoomus on seuraavassa hallituksessa.

”Jos se ei ole siellä vihreiden kanssa, se on siellä perussuomalaisten kanssa. Kumman haluatte”, Soininvaara kysyy.

Soininvaaran blogi on vastaus kokoomuksen kansanedustajalle Juhana Vartiaiselle, joka sanoi Twitterissä elävänsä toivossa, että kuulee Soininvaaralta yhden myönteisen kommentin kokoomuksesta.

”Minäkin toivoisin, että kokoomus antaisi vaihteeksi aihetta myönteiseen kommenttiin. Kovin on puolue mennyt ikävään suuntaan alettuaan flirttailla yhteistyöstä perussuomalaisten kanssa. On aika luonnollista, että vihreät älähtävät sellaisesta”, Soininvaara vastaa.

Lue seuraavaksi:

Hän pitää välttämättömänä, että kokoomus ja vihreät pystyisivät tarvittaessa yhteistyöhön keskenään.

”Suomessa ei käytännössä voi muodostaa hallitusta ilman, että jompikumpi, vihreät tai perussuomalaiset, ovat siinä mukana. Jos vihreät eivät mahtuisi samaan hallitukseen kokoomuksen kanssa, kokoomuksen ainoa vaihtoehto olisi yhteistyö perussuomalaisten kanssa. Olisi todella typerää vihreiltä pakottaa kokoomus tähän”, Soininvaara varoittaa.

Hänen mukaansa vihreitä ja kokoomusta yhdistää eteenpäin katsova urbaani ajatusmaailma.

”Keskusta ja demarit ovat molemmat ”ennen kaikki oli paremmin” -puolueita. Ne edustavat taantuvia alueita ja väistyviä ammattiryhmiä, mikä tekee niistä kaiken uuden vastustajia, kun taas valtaosa vihreistä on eteenpäin katsovia uudistajia. Keskustalaisten ja demarien kanssa on hyvä vastustaa ikäviä asioita, mutta vaikea edistää hyviä asioita”, Soininvaara kirjoittaa.

Lue myös:

Soininvaaran ja Vartiaisen keskustelu sai alkunsa Soininvaaran arviosta, jonka mukaan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) ympärille noussut al-Hol-kohu selittyy osin presidenttipelillä.

Muun muassa pääministeri Sanna Marin (sd) on useaan otteeseen paheksunut kokoomuksen lähtöä mukaan perussuomalaisten välikysymykseen, jolla yritettiin kaataa ministeri Haavisto.

Lue lisää: