Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi tänään keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan, että tietoa konkreettisesta operaatiosta suomalaisten tuomiseksi kotimaahan Syyrian al-Holin leiriltä ei ole.

Yle Uutiset kertoi tänään nähneensä asiakirjan, jonka mukaan ulkoministeriö on valmistellut kaikkien halukkaiden suomalaisten palauttamista Syyriasta. Julkisuudessa on ollut esillä myös se, että eri viranomaiset ja kunnat ovat varautuneet jo pitkään suomalaisten tuloon al-Holin leiriltä. Haaviston mukaan kaikki julkisuudessa olleet tiedot koskevat normaalia viranomaisten varautumista esimerkiksi sellaisessa tapauksessa, jossa al-Holin leiri alkaisi yhtäkkiä purkautua.

”Jos jokin konkreettinen operaatio olisi mahdollista toteuttaa, siitä tulisi minulle ensimmäisenä tieto. Tällä hetkellä sellaista ei ole”, Haavisto sanoi.

LUE MYÖS:

Haavisto sanoo antaneensa lokakuussa valmistelupyynnön toimintalinjauksesta. Haavisto sanoo nimenneensä lokakuussa erityisedustajan, ja hänen mandaattinsa ja toimintalinjauksensa on esitelty hallituksen iltakoulun yhteydessä.

”Toimintalinjaus sisältää ajatuksen, että ainakin lapset saataisiin leiriltä turvaan kohtuullisen ajan kuluessa”, Haavisto sanoi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on toivonut hallitukselta poliittista linjausta tilanteesta. Haaviston mukaan tämä kysymys tulee hallituksen vastattavaksi opposition tekemän välikysymyskeskustelun yhteydessä.

Haaviston mukaan on selvää, että al-Holin leirillä olevat äidit ovat tehneet väärin matkustaessaan terroristijärjestö Isisin alueelle.

”Silti lähdemme siitä että lapsi on syytön vanhempiensa tekemisiin”, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan Suomen viranomaisilla ei ole toimivaltaa erottaa lapsia äideistään ulkomailla. Tästä ei voi seurata, että lapsen etu jäisi huomioimatta, Haavisto sanoi.

Haavistolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, miksi hallituksen ja ulkoministerin tiedottaminen on ollut niin niukkaa. Al-holin kysymyksestä on virinnyt vilkas keskustelu, jossa on mukana paljon spekulaatiota.

Haaviston mukaan tiedottamisasia tulee kysymykseen vasta kun on olemassa ryhmä tai henkilöitä, joiden kohdalla on tehty päätös että heitä voitaisiin tuoda Suomeen.

”Ennen sitä kaikki on vain teknistä valmistelua”, Haavisto sanoo.

Haavisto sanoi myös, että julkisuuteen voi olla perusteltua kertoa mahdollisimman vähän myös siksi, ettei lasten turvallisuus vaarantuisi. Jos julkisesti kerrottaisiin esimerkiksi, että vain lapset tuodaan Suomeen, lapsia saatettaisiin alkaa piilotella leirillä, Haavisto sanoi.