Työministeri Timo Harakka (sd) ei lämpene Suomen Yrittäjien avaukselle, jonka mukaan minimipalkan kirjaaminen lakiin tulisi selvittää.

”Pohjoismainen malli, jossa työehtosopimuksista muodostuu minimipalkka on toimiva. Näin totesimme Ruotsin uuden työministerin Eva Nordmarkin kanssa pari päivää sitten. Meidän mallimme on nostettu myös (komission uuden puheenjohtajan) von der Leyenin ohjelmaan”, hän kommentoi Twitterissä.

Pohjoismaisella mallilla tarkoitetaan tilannetta, jossa työehtosopimuksista ja palkoista sovitaan työmarkkinaosapuolten eli työnantajajärjestöjen ja työntekijäjärjestön kesken. Lakiin kirjatut minimipalkat ovat kuitenkin käytössä useissa EU-maissa.

”Mielestämme tämä asia pitäisi selvittää myös Suomessa. Samalla olisi syytä pohtia se, pitäisikö minimipalkan olla kaikille yhteinen vai onko oikein, että se vaihtelee eri aloilla”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi Lännen Median haastattelussa sunnuntaina.

LUE MYÖS: Tyrmäys Jussi Halla-ahon väitteille halpatyövoimasta: ”Köyhyys mieluummin kuin se, että Suomessa olisi vähän erinäköisiä ihmisiä”

Ay-liike tyrmää ajatuksen työministerin tavoin. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kuvailee Suomen työehtosopimusjärjestelmää toimivaksi.

”Suomessa palkkaköyhyys on pienintä Euroopassa. Se kertoo, että tes-järjestelmämme toimii, eikä meillä ole tarvetta kirjata minimipalkkaa lakiin”, hän sanoo.

Kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen ihmettelee SAK:n näkemystä. Hänen mukaansa minimipalkka toisi selkeyttä ja helpottaisi alipalkkauksen kitkemistä.

”Minimipalkka on useissa maissa nostanut alimpia palkkoja ja sen pitäisi olla hyvä asia.”

LUE MYÖS:

Ekonomistin karu laskelma Rinteen hallituksen toimista: Jopa 16 000 työllistä vähemmän, 60 000 työpaikkaa ei riitä millään

Minimipalkka koko EU:n alueelle? Ay-väki älähti heti: ”Uhka”