Taloustieteilijä, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm arvioi, että perussuomalaisten kannatuksen nousu on sähköistänyt poliittisen syksyn.

Posti-kiista ja al-Hol ovat tästä hyviä (tai huonoja) esimerkkejä. Kannatuslukujen seuraaminen saattaa vaikeuttaa hallituspuolueiden pitkäjänteistä toimintaa”, hän kirjoittaa blogissaan.

Taloustutkimuksen marraskuisen kannatusmittauksen mukaan hallituspuolueiden kannatus on 50 prosenttia ja opposition puolueiden kannatus 48 prosenttia.

Holmin mukaan työssäkäyvät kansalaiset kannattavat oppositiopuolueita.

”Oppositiopuolueiden kannatus on 51 prosenttia työssäkäyvien keskuudessa ja hallituspuolueiden 46 prosenttia. Viimeisen puolen vuoden aikana trendi, jossa hallituspuolueet menettävät työssäkäyvien tukea oppositiopuolueille, on vahvistumassa. Kuohunta eduskunnassa ja mediassa saattaa hetkellisesti heilutella puolueiden kannatuslukuja. Pitkäkestoisempia kannatussiirtymiä aiheuttanee 2,5 miljoonan työssäkäyvän poliittiset valinnat”, hän kommentoi.

Lue myös:

Holm arvioi, että Sanna Marinin (sd) hallituksen työllisyystavoitteen kannalta on huolestuttavaa, jos hallituspuolueet tukeutuvat kannatuspelossaan yhä vahvemmin passiiviväestön tukeen.

”Eläkeläisille ja muille työvoiman ulkopuolella oleville suunnattujen tukien ja palveluiden lisääntyminen saattaa saada monen työtätekevän pelkäämään tulevia tuloveronkorotuksia”, hän sanoo.

Hallitus on sitoutunut 75 prosentin työllisyysasteeseen. Ekonomistit ovat korostaneet, ettei tavoite toteudu ilman työllisyystoimia.

Lue lisää:

Holm muistuttaa, että Marinin hallitus tavoittelee myös hiilineutraalia Suomea vuoteen 2035 mennessä.

”Ilmasto- ja työllisyystavoite eivät välttämättä ole ristiriidassa keskenään. Mutta ne voivat olla sitä. Työmatkaliikenteen hankaloittaminen polttoaineveroja korottamalla ja ruuhkamaksuja valmistelemalla saattaa käydä usean ”kansantalouden kakkua kasvattavan” työssäkäyvän hermoille”, hän kommentoi.

Lue myös: