Hallituspuolueiden edustajat pääministeri Sanna Marinia (sd) myöten kummastelivat eduskunnan välikysymyskeskustelussa kokoomuksen lähtemistä mukaan perussuomalaisten ja muun opposition välikysymykseen. Moni oli pettynyt ”sivistyspuolueeksi” katsottuun kokoomuksen.

LUE MYÖS:

”Suomi on oikeusvaltio, minun hallitukseni tulee siitä pitämään kiinni. Tämän todettuani katson erityisesti kokoomukseen suuntaan ja kysyn: Eikö teitä hävetä”, pääministeri Marin haastoi oppositiopuoluetta.

Kokoomuksen lähtöä välikysymykseen pidettiin erikoisena myös siksi, että puolueen oma linja on hallitusedustajien tulkinnan mukaan lopulta hyvin lähellä hallituksen linjausta.

Mikä on kokoomuksen linjan ero hallituksen linjaan, kyseli keskustan Petri Honkonen.

”Vaikuttaa siltä, että oikeisto-oppositio on hitsautunut niin paljon yhteen, että kokoomuksen on pitänyt ikään kuin velvollisuudentunnosta pönkätä ja tukea perussuomalaisia tässä välikysymyksessä”, hän piikitteli.

”Onko kokoomuksesta tullut perussuomalaisten pönkkäpuolue siellä oppositiossa?”

Twitterissä kokoomuksen ja hallituksen linjausten erojen perään kyseli muun muassa keskustalaisen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen avustaja Eeva Kärkkäinen (kesk).

Kokoomus kiitteli eduskunnan keskustelussa sitä, että hallitus on linjannut al-Holin leirillä olevien suomalaislasten auttamisesta. Sen sijaan niin sanottujen Isis-äitien tuomiseen puolue on suhtautunut hyvin kriittisesti. Kuitenkin hallituskin linjaa, että Suomella ei ole velvoitetta tuoda aikuisia leiriltä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi eduskunnassa, että tapauksissa, joissa ovat vastakkain lapsen etu ja turvallisuusviranomaisten arvio äidin luomasta turvallisuusriskistä, voi lapsen etu jäädä turvallisuuskysymyksen varjoon. Tämä siis tarkoittaisi, että lasta ei tuotaisi Suomeen, jos hänen tuomisensa tarkoittaisi myös vaaralliseksi katsotun äidin tuloa. LUE LISÄÄ:

Petteri Orpo avasi kokoomuksen linjaa Demokraatin haastattelussa tiistaina. Hänen mukaansa kokoomuksen kanta on, että Isis-äitejä ei tulisi tuoda Suomeen siinäkään tapauksessa, että lapsi ei muuten pääse Suomeen. Hallituksen linja puolestaan on, että viranomaiset harkitsevat tällöin asiaa tapauskohtaisesti.

Oppositiopuolueet korostivat välikysymyskeskustelussa, että välikysymyksen keskiössä eivät ole Isis-äidit, vaan ulkoministeri Haaviston toiminta. LUE LISÄÄ: