Entinen ulkoministeri ja sdp:n pitkäaikainen kansanedustaja Erkki Tuomioja on valmis lyömään 10 000 euroa vetoa siitä, että hän ei ole niin sanotulla Tiitisen listalla. Tuomioja kertoo, että vedon taustalla on hänen kyllästymisensä toistuviin nimettömästi ja nimellä esitettyihin syytöksiin, että hän olisi listalla.

”Tämä on härskiä tämä maailma. Netissä sekä nimellä että nimettömänä esitetään mitä mielikuvituksellisempia syytöksiä”, Tuomioja toteaa.

10 000 euron vedon Tuomioja esitti alun perin Puheenvuoron blogissaan.

”Ei ole vielä kukaan ottanut vastaan tätä vetoa”, Tuomioja sanoo Uudelle Suomelle.

Tiitisen listalla tarkoitetaan Supon listaa suomalaisista, jotka olivat yhteydessä Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasin kanssa. Vuonna 1990 saatu lista on nimetty silloisen suojelupoliisin päällikön Seppo Tiitisen mukaan.

Huomattava rahapanos kielii Tuomiojan omasta varmuudesta asiassaan, ja hän kertoo olevansa niin varma asiassa kuin vain voi olla näkemättä itse listaa.

”Ei minulla mitään muuta tietoa ole asiasta kuin se, että minä en voi olla siellä. Minulla ei ole mitään sellaisia kontakteja koskaan ollut DDR:ään, että olisin listalle päätynyt.”

”Muista yhteyksistä tiedän, että joissain DDR:n muistioissa on tarkasteltu sitoutumatonta rauhanliikettä, jossa olen mukana. Luulisin että tässä muistiossa saatan hyvinkin esiintyä”, hän jatkaa.

Suojelupoliisin aineiston salassapitoaika on 60 vuotta ja Tiitisen lista avautuu viimeistään vuonna 2050. Tutkimuslupa on tietyin edellytyksin mahdollista saada myös tätä uudempaan aineistoon. Hakemukset arvioidaan tapauskohtaisesti.

”Se on hämmästyttävän pitkä aika. Mutta harkintavalta on suojelupoliisilla. Ei ole sinänsä kiellettyä julkaista aineisto aikaisemminkin”, sanoo Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksessäkin vaikuttava Tuomioja.