Maavoimien tutkimuskeskuksen tutkijaesiupseeri, kapteeni Antti Paronen arvioi, että uutinen terroristijärjestö Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin kuolemasta on merkittävä, jos se pitää paikkansa.

”Tämä on merkittävä uutinen, mutta ei sellaisenaan todennäköisesti vaikuta hyvin autonomisten verkostojen toimintaan. Isisin propagandistiselle viestille tämä on luonnollisesti kova tappio”, hän kommentoi Twitterissä.

CNN:n siteeraamien viranomaistietojen mukaan al-Baghdad laukaisi yllään olleen räjähdeliivin kesken USA:n erikoisjoukkojen operaation. Newsweek puolestaan uutisoi, että Yhdysvaltain joukot tappoivat al-Baghdadin.

CNN:n mukaan al-Baghdadin henkilöllisyyttä ei vielä ole kuitenkaan voitu varmistaa, koska DNA- ja biometriset testit ovat parhaillaan käynnissä.

Lue lisää:

”Mikäli al-Bagdadin kuolema varmistuu, tarkoittaa se ideologian seuraajille, että juridisesti pätevä kalifi on surmattu. Toisin sanoen, jihadistisen ideologian juridisten perusteiden kannalta on kyseessä aivan erilainen tapahtuma kuin Osama bin Ladenin surmaaminen”, Paronen sanoo.

Hän korostaa mielenkiintoista olevan sen, että uskollisuuden valat on osoitettu juuri kalifille.

”Näin ollen Isisillä lienee kiire varmentaa al-Bagdadin kuolema ja korvata hänet nopeasti, jotta sisäiset vallantavoittelijat saadaan nopeasti kuriin. Näinpä erityisesti etäisten, uskollisuutta vannoneiden ryhmien tulevaisuus on kiinnostava seikka jihadistisen liikkeen kehityksessä. Nähtäväksi jää onko valtioprojektin tuhoutuminen riittävä vieraannuttamaan ryhmät Isisin sektaarisesta jihadismista. ”

Paronen pitää kiinnostavana myös sitä, missä operaatio tehtiin.

”Jos ensiuutisointi pitää paikkaansa, on isku toteutettu alueella, jossa vaikuttavat sekä Venäjän, että Turkin asevoimat mukaan lukien heikäläiset ilmatorjuntajärjestelmät. Tämä tarkoittaa, että operoivat yhdysvaltalaiset erikoisjoukot ovat lentäneet näiden järjestelmien havaitsemattomissa tai isku on koordinoitu kaikkien alueella ilmatilaa valvovien tahojen kanssa.”

Lue myös:

Valkoisen talon mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antaa ”tärkeän tiedotuksen” tänään sunnuntaina iltapäivällä Suomen aikaa. Sen uskotaan koskevan Al-Baghdadia.

Al-Baghdadi nousi isisin johtoon vuonna 2010. Viisi viime vuotta hän on piileskellyt. Hänen on virheellisesti uutisoitu kuolleen aiemminkin.