Suomalaispoliitikot ovat huolissaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätöksestä vetää yhdysvaltalaisjoukot pois Pohjois-Syyriasta.

Turkki on ilmoittanut aikovansa aloittaa sotilasoperaation Pohjois-Syyriassa kurdeja vastaan. Tänä aamuna Turkki kertoi aloittavansa operaation pian.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) on julkaissut painokkaan kannanoton tilanteesta. Niikon mielestä Yhdysvaltain päätös joukkojen vetämisestä on suuri uhka koko Euroopan turvallisuudelle ja antaa Isisille uuden mahdollisuuden voimistua alueella.

Niikon mielestä yhdysvaltalaisjoukkojen vetäytyminen rajalta ”voi johtaa totaaliseen katastrofiin”. Riskinä on Niikon mukaan, että joukkoja ei riitä vankiloiden tai al-Holin valvontaan, jos heidän on keskityttävä rajojen puolustamiseen.

”Kurdijoukot ovat olleet ratkaisevassa asemassa Isisin kukistamisessa. Päätös hylätä kurdit ja jättää heidät kuolemaan on kunniaton ja tuomittava teko, eikä ihme, että kurdit kokevatkin tulleensa nyt hylätyiksi”, Niikko sanoo.

Niikko vaatii nopeita toimia EU:lta.

”YK:n turvallisuusneuvostossa tulisi saada päätös kansainvälisen puskurivyöhykkeen luomisesta Syyrian ja Turkin rajalle kurdien suojaksi. Kurdit ovat auttaneet kaikkia Euroopan maita taistellessaan Isisiä vastaan. Me emme voi hylätä heitä nyt. On moraalinen velvollisuutemme auttaa”, hän sanoo.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki puolestaan on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen kurdien tilanteesta. Arhinmäen mielestä Trumpin politiikka uhkaa vakavasti pyrkimyksiä rauhaan.

”Trump kääntää selkänsä kurdeille ja kansainväliselle liittoumalle sallimalla Turkin aloittaa operaation kurdien hallitsemilla alueilla Syyriassa. On kansainvälisten periaatteiden vastaista, että yksi maa antaa toiselle luvan hyökätä kolmanteen maahan. Jos Turkki käy kurdien kimppuun, vaarana on alueen epävakautuminen ja jopa äärijärjestö Isisin uusi nousu Syyriassa”, myös Arhinmäki varoittaa.

Hänen mielestään Suomen EU:n puheenjohtajana pitäisi nyt pyrkiä vakauttamaan tilannetta ja tukemaan rauhanomaisen ratkaisun etsimistä Pohjois-Syyrian tilanteeseen.

Samaa mieltä Isisin vahvistumisen uhasta ovat myös hallituspuolueiden nuorisojärjestöt.

“Mikäli Turkin ja sen liittolaisten annetaan edetä muualle pohjoiseen Syyriaan, tuloksena on alueen eri väestönryhmiin kohdistettuja verisiä etnisiä puhdistuksia sekä terroriryhmä ISIS:in elpyminen.”, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi varoittaa sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden nuorisojärjestöjen yhteisessä kannanotossa.