Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni varoo visusti puuttumasta sosiaalidemokraattien ministerivalintoihin. Kauppalehden ja Uuden Suomen ”Aamiainen Jari Korkin kanssa” -videohaastattelussa Kulmuni perustelee keskustan puuttumista pääministeri Antti Rinteen (sd) toimintaan sillä, että pääministeri johtaa koko hallituksen toimintaa. Keskustan uusinta kannatuslukemaa 10,6 prosenttia Ylen mittauksessa Kulmuni kuvaa sysihuonoksi.

LUE MYÖS:

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni pitää nyt kielensä hyvin tarkoin keskellä suuta. Keskusta ei ilmiselvästi halua herkässä tilanteessa järkyttää päähallituspuolue SDP:tä yhtään enempää. Pääministeri Rinteen eroon päättynyt keskustan kipuilu ja epäluottamus näyttää olevan enemmän kuin tarpeeksi. Rinne kelpaa ainakin alkuvaiheessa uuden hallituksen tunnustelijaksi ja kysymyksen Rinteen mahdollisesta riviministerin paikastakin Kulmuni kääntää SDP:n sisäiseksi.

”Ministerivalinnat ovat puolueiden sisäisiä asioita, mutta pääministeri johtaa koko hallitusta. Postivyyhti horjutti koko hallituksen uskottavuutta, ja se oli meille ennen kaikkea periaatteellinen kysymys”, Kulmuni perustelee.

Kulmuni ei lähde tarkemmin avaamaan mahdollisia muita syitä luottamuksen katoamiseen. Kyse on kokonaisarviosta.

”Luottamus on aina kokonaisuus, joko sitä on tai ei. Mutta nimenomaan Postiin liittyvät asiat johtivat sen kaltaiseen kierteeseen, että keskustan oli kerta kaikkiaan vihellettävä peli poikki. Se oli meille ennen kaikkea periaatteen asia.”

Puolileikillään heitetyn ajatuksen Antti Rinteestä Kulmuni sivuuttaa jo hiukan tuskastuneena.

”No teidän täytyy kysyä sosiaalidemokraateilta sitä, ketä he nimittävät valtioneuvoston jäseniksi. Keskustalle kuuluvat keskustan sisäiset asiat ja muille puolueille muiden puolueiden sisäiset asiat”.

LUE MYÖS:

80-lukulaisten hallitus tulossa

Tulevan pääministerin henkilöön Kulmuni ei halua ottaa kantaa muuten kuin toteamalla, että jonkinlainen sukupolvenvaihdos on tältäkin osin nyt näköpiirissä. SDP:n pääministeriehdokkuutta tavoittelevat liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ovat syntyneet 1980-luvulla kuten Kulmuni, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

”Ihan fyysisen iänkin puolesta nyt näyttää siltä, että seuraava pääministeri on kasarisukupolvea. Ehkä tässä on uusi momentum hallitukselle, kun tulossa on seuraavan sukupolven punamultahallitus.”

Kaikkein tärkeintä on nyt Kulmunin mielestä saada ripeästi aikaan toimintakykyinen hallitus. Aikataulun hän jättää torstai-iltana nimettävän tunnustelijan pohdittavaksi. Se tiedetään, että varsinaisen pääministeriehdokkaansa SDP valitsee sunnuntai-iltana puoluevaltuuston kokouksessa.

Lääkitystä kaipaavat myös SDP:n ja keskustan välit.

”Ei ole mikään pikkujuttu esittää epäluottamusta omalle pääministerille. Me haluamme tehdä hyvää yhteistyötä sosiaalidemokraattien kanssa. Me mielellämme jatkamme tällä hallituspohjalla ja -ohjelmalla ja haluamme saada sen toimimaan”, Kulmuni vakuuttaa.

LUE MYÖS:

Ei kaikuja kuudentoista vuoden takaa

Kulmuni torjuu kaikki rinnastukset kuudentoista vuoden taakse ja Anneli Jäätteenmäen (kesk) syrjäyttämiseen pääministerin paikalta.

”En osaa verrata menneisyyteen, kun olin silloin teinityttö, että vähän vaikea arvioida sitä”, Kulmuni hymähtää.

Samalla hän kiistää epäilyt jonkinlaisesta kostosta ja poliittisesta pelistä.

”Olin koululainen siihen maailmanaikaan ja ne tuntuvat aika kaukaisilta asioilta. Aika ja paikka ovat aina erilaisia, ei ole samanlaisia hetkiä ikinä missään, ja keskusta katsoo vain ja ainoastaan eteenpäin”, Kulmuni vakuuttelee.

”Sysihuonot” kannatusluvut huolettavat

Yleisradion torstaina julkaisemissa marraskuun kannatusluvuissa tuoreimmat politiikan rajut käänteet eivät vielä näy, mutta yleiskuva on selvä. Perussuomalaiset jatkavat kasvuaan ja päähallituspuolueet SDP ja keskusta laskuaan. Kulmuni ei kymmenen prosentin pintaan vajonnutta lukemaa kaunistele.

”Totta kai täytyy ihan rehellisesti tunnustaa, että ne ovat ihan sysihuonot lukemat keskustan osalta. Ei auta muu kuin tehdä armottomasti ja lujasti työtä ja rakentaa uskottavuutta, kirkastaa sitä, mistä olikaan kysymys suomalaisen keskikentän pelaajassa, keskustassa”, Kulmuni pohtii.

LUE MYÖS:

No mistä? Nyt Kulmuni pääsee vauhtiin ja alkaa suorastaan maalailla.

”Me haluamme, että tämä maa on parempi seuraaville sukupolville, pystymme elämään sopusoinnussa luonnon kanssa, ihmiset saavat työtä ja tiet ovat kunnossa”, Kulmuni luettelee.

”Tavallisten ihmisten asioita me olemme täällä hoitamassa.”

Mutta entä jos kannatus valuu alle kymmenen prosentin taikarajan?

”Totta kai se huolettaa. Kyllä minä mieluummin näkisin niissä kannatusmittauksissa suurempia kuin pienempiä lukuja”, Kulmuni huokaa.

Linnaan nyt ensi kertaa Esplanadin puolelta

Kulmuni valmistautuu saapumaan tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle ensi kertaa Esplanadin puolelta kuten muukin hallitus. Hän ei erityisemmin harmittele sitä, että se tapahtuu nyt sattumoisin toimitusministeristön eikä poliittisen hallituksen riveissä.

”Olen kiitollinen siitä, että saan palvella isänmaata sellaisissa tehtävissä luottamushenkilönä, että saa vierailla itsenäisyyspäivän vastaanotolla”, Kulmuni muotoilee.

”Hienoa on, että Suomi on monipuolinen maa, jossa ihmiset laidasta laitaan eri puolilta maata saavat kutsuja ja tutustuvat eri alojen ihmisiin.”

Politiikkaa Linnassa ei tavan mukaan tehdä. Sen aika koittaa taas viikonloppuna.