Kuva: Lauri Olander

Näitä sanoja ei kukaan olisi vielä tänä aamuna odottanut kuulevansa Antti Rinteen, myöhemmin päivällä eronneen pääministerin, suusta:

”Jos tämän ohjelman kautta pystytään viemään ilmastotavoitteita eteenpäin, silloin on sivuseikka, kuka pääministeri johtaa tätä kollektiivia, joka vie asioita eteenpäin. Päädyin siihen, että jos minun pääministerin tehtävässä oloni vaarantaa tämän asian, on parempi että väistyn syrjään ja annan tilaa uudelle ihmiselle.”

Rinne esiintyi valtioneuvoston linnassa yhden jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa hämmästyttävän pontevasti, huumorillakin. Aivan kuin Suomen pääministerin duunista pois jääminen – tai siitä luottamuspulan vuoksi potkujen saaminen – olisi ihan jokapäiväistä tehtäväkiertoa.

LUE MYÖS:

Rinne sanoi tukevansa tulevaa pääministeriä sdp:n puheenjohtajan paikalta. Se meni vielä perusjargonin piikkiin, mutta ehkä päivän tiedotustilaisuuden yllättävin asia se, kun hän ilmoitti aikovansa jatkokaudelle ensi kesäkuun puoluekokouksessa.

”Olen ilmoittanut, että olen käytettävissä ainakin näillä näkymin tähän tehtävään uudelleen”, Rinne totesi.

Ainahan se voi mennä demariperhepiirissä noinkin kivasti, mutta uskallan veikata, että tuleva pääministeri – olkoon hänen nimensä Sanna Marin tai Antti Lindtman – haluaa olla myös demareiden puheenjohtaja, joka vie puolueen seuraaviin vaaleihin.

Rinne arvioi hyvin suoraan tyyliin, että tuleva hallituspohja on sama kuin hänenkin hallituskaudellaan. Tämä tarkoittaisi sitä, että pian alkavat hallitusneuvottelut ovat valmiiksi käsikirjoitettu muodollinen näytelmä, jonka lopputulos on ennalta määrätty.

Antti Rinteen pääministerin paikalta pois potkaisseelle keskustalle nykyinen hallituspohja ja -ohjelma tuntuvat käyvän, kuten kolmelle muullekin Rinteen hallituksen puolueelle.

Eduskunnan käytäväkeskustelujen perusteella edes pääministerin nimellä ei tunnu olevan väliä. ”Ei meidän käsissämme” ja ”kaikki käy” oli viesti keskustalaisilta vaihtoehtoja kysyttäessä.

Tämä näyttää juuri siltä kabinettisuhmuroinnilta, josta kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on ehtinyt hallituspuolueita syyttää.

Vaikka Orpo kuinka räkyttäisi, on hänelle jäämässä käteen kuitenkin tyhjä arpa, kuten myös perussuomalaisten puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle. Gallupit eivät ole nyt muuttumassa heille vallaksi.

Mutta kuinka tunteikasta eropäätöksen tekeminen Rinteelle oli? Tätä häneltä kysyi Ilta-Sanomien toimittaja Mika Lehto, jonka arvion mukaan Rinne näytti valtioneuvoston linnan tilaisuuden alussa liikuttuneelta.

”En ole liikuttunut. On vähän flunssa päällä. Sen takia saattaa kuulostaa ja näyttää siltä, että olisin hyvin liikuttunut. Missään tapauksessa en ole erityisen liikuttunut.”

Kun se kolmeen kertaan tuli todettua, on pakko uskoa, että Rinne ei ole erityisen liikuttunut siitä, että hänen pääministerin pestinsä loppui kuin seinään vain puolen vuoden jälkeen.

LUE MYÖS: