Postinkin omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd) sanoi eilen Ylelle, että ”rikkurityövoimaa ei missään nimessä suvaita, se on valtio-omistajan tiukka tahto. Lisäksi hänen mukaansa ”vuokratyövoiman käytöstä on pidättäydyttävä”.

Vasemmistoliittolainen opetusministeri, puolueensa puheenjohtaja Li Andersson oli jo aiemmin syytellyt Postia ”rikkureiden” käytöstä. Samaan huutoon yhtyi eilen puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

”Aidot työväenpuolueet eivät katso sivusta, kun valtionyhtiö röyhkeästi rikkoo työntekijöiden oikeuksia”, Arhinmäki julisti eilen Twitterissä.

Työnantajapuolella ei luonnollisestikaan pidetä siitä, että vuokratyöntekijöitä sanotaan rikkureiksi. Siellä ei myöskään ymmärretä, miksi Postin normaalisti käyttämä vuokratyövoima pitäisi laittaa lakon ajaksi pihalle.

Postista tuotiin esiin eilen illansuussa esiin huoli muun muassa päiväkoteihin, kouluihin ja vanhuksille tehtävän ruokajakelun vaarantumisesta lakon aikana. Se epäili myös työntekijäpuolen vastuullisuutta suhteessa esimerkiksi postin kautta kulkevaan lääkejakeluun.

On mahdoton sanoa, vaarantaako Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n lakko joidenkin kansalaisten terveyttä ja turvallisuutta vai onko kyse kiistan vastapuolen kovenevasta kielenkäytöstä ja julkisuuspelistä. Jos vaarantaa, se on hyvin vakava asia. ”Rikkuri” saattaa pelastaa jonkun kansalaisen terveyden, jopa hengen.

Mutta kuka ylipäätään on rikkuri? Termissä on paha kaiku, joka kumpuaa aina 1900-luvun alun ja 1940-luvun kahnauksista tehtaiden porteilla, myös väkivaltaisuuksista.

Työntekijäpuolella rikkureina pidetään kaikkia, jotka tekevät lakonalaista työtä tai eivät noudata liiton päätöksiä työtaistelutoimenpiteistä. Rikkuri voi olla ay-liittojen mukaan myös järjestäytymätön.

Työantajapuolelta on kuultu näkemyksiä, että liittoon kuulumatonta ei tulisi pitää rikkurina.

Hallituksen vasemmistoministerit toimivat kaiken ristiriitaisen tiedon ja julkisuustaistelun keskellä epäviisaasti asettumalla jyrkästi toiselle puolelle suuressa työmarkkinakiistassa.

Jäitä hattuun ministerit, vaikka gallupit kuinka sapettaisivat!

LUE MYÖS: