Brexitissä ovat meneillään ratkaisun hetket.

"Sopimus on yhä vaikeampi, mutta se on mahdollista saada tällä viikolla", EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier lausui toimittajille saapuessaan eurooppaministereiden kokoukseen Luxemburgiin.

"Tietenkin sopimuksen pitää toimia kaikille, koko Britannialle ja koko EU:lle. On korkea aika muuttaa hyvät aikomukset lakitekstiksi", sanoi Barnier.

Diplomaattilähteiden mukaan kokouksessa Barnier sanoi kuitenkin, etteivät Britannian ehdotukset ole vielä tarpeeksi hyviä, uutistoimisto Reuters raportoi.

Reutersin mukaan Barnier sanoi haluavansa saada neuvoteltua sopimuksen tiistain aikana, jotta hän voisi viedä sen eteenpäin torstaina alkavaan huippukokoukseen.

Jos tämä ei onnistu, Barnier tulee suosittelemaan neuvottelujen jatkamista yli huippukokouksen.

Barnier haluaa tulosta tänään, jotta hän voisi esitellä sen keskiviikkona EU-maiden lähettiläille, jotka valmistelevat huippukokousta.

EU-maiden johtajien kaksipäiväinen huippukokous alkaa torstaina.

Suomessa pääministeri Antti Rinne (sd) antoi maanantaina lausunnon, jonka mukaan brexit-sopimusta tuskin syntyy tällä viikolla. Suomi on EU:n tämänhetkinen puheenjohtajamaa.

”Tilanne on avoin”, Rinne sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa Belgian pääministerin ja Eurooppa-neuvoston tulevan puheenjohtajan Charles Michelin kanssa.

”Itse uskon, että käytännössä sopimukseen ei päästä ennen huippukokousta. Tarvitsemme lisää aikaa. Siltä näyttää nyt.”