Historioitsija, valtiotieteen tohtori ja entinen diplomaatti Alpo Rusi kyseenalaistaa Suojelupoliisin (Supo) Tiitisen listaan liittyvän päätöksen lainmukaisuuden. Supo tiedotti maanantaina, ettei se luovuta listaa tutkimuskäyttöön, koska ”ei ole kiistattomasti selvää, ettei tiedon antaminen aiheuttaisi vahinkoa tai haittaa valtion turvallisuudelle”.

–Kansallinen turvallisuus vaarantuu jos paljastetaan ex-Neuvostoliiton ja ex-DDR:n yhteistyömyyriä? Yhtälö ei aukea, mutta onko ratkaisu lainmukainen tai vastoin EU:n avoimuusdirektiivejä, Rusi kysyy Twitterissä.

Rusi itse pyysi jo vuosia sitten saada Tiitisen listan nähtäväkseen osoittaakseen, ettei hän ole listalla. Supo epäili vuonna 2002 Rusia törkeästä vakoilusta DDR:n hyväksi 1960- ja 1970-luvuilla. Epäily päätyi syyteharkintaan, mutta valtionsyyttäjä jätti syytteen nostamatta.

Myös historian tutkija, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka arvostelee Supon päätöstä.

–Tiitisen lista on siis tutkimuksen käytettävissä tietyin ehdoin, mutta kun kukaan ei tiedä, millä tavalla tietyin, Supo voi aina vaan muikeasti myhäillen kieltää luovutuksen, hän kirjoittaa blogissaan.

Tarkan mukaan tiedusteluyhteisö ”taitaa tarvita tuuletusta muutenkin kuin lainsäädännön tasolla”.

–Nyt se käpertyy suojelemaan ilmeisesti noin neljänkymmenen vuoden takaisia tietolähteitään, joita silloin ylläpitäneet valtiot ovat neljännesvuosisata sitten päätyneet historian roskatunkiolle. Tämä homma haisee, hän sanoo.

Vuonna 1990 Supon kassakaappiin suljettu lista sisältää vinkkitietoa 18–20 suomalaisesta, jotka olivat yhteydessä DDR:n ulkomaanvakoilun Stasin upseerien kanssa. Lista sai nimensä tuolloin Supon päällikkönä toimineen Seppo Tiitisen mukaan ja sen on arveltu sisältävän tunnettujen poliitikkojen nimiä. Vuodesta 2015 alkaen listaa on tietyin ehdoin voinut saada tutkimuskäyttöön.

Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti Kimmo Elo teki tutkimuslupahakemuksen Tiitisen listasta. Hän tutkii DDR:n ulkomaantiedustelua Itämeren alueella vuosien 1969 ja 1990 välillä.

Elo kertoi maanantaina STT:lle, ettei aio valittaa Supon päätöksestä.

Lue lisää:

Supon päätös ihmetyttää – Tiitisen listaa vaaditaan julki: ”Salaamisesta voi olla haittaa valtion turvallisuudelle”

Nyt tuli päätös: Supo ei luovuta Tiitisen listaa tutkijalle – syynä valtion turvallisuus

Tutkija suomalaisiin kohdistuvista vakoiluepäilyistä: "Julkaiskaa se lista!"

”Käsittämätön lausunto tv:ssä” – Kova väite KGB:n ”operatiiveista” Suomessa