Puheenjohtaja Li Andersson ryöpytti oppositiota ja kehui hallituksen toimia vasemmistoliiton puoluekokouksessa. Opetusministeri Andersson nosti puheessaan esiin myös tuoreen kohun apulaisoikeusasiamiehen linjauksesta.

Hän liitti yhteen kokoomuksen ja perussuomalaiset, jota oli ensin arvostellut kovasanaisesti kiihottamisrikoskeskustelusta. Perussuomalaiset ovat kritisoineet pykälää kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, ja monia perussuomalaisia on tuomittu pykälän perusteella.

”Viikko sitten myös kokoomus jatkoi persujen viitoittamalla tiellä reagoimalla erittäin voimakkaasti siihen, että eduskunnan apulaisoikeusasiamies linjasi, ettei koulun yhteisiä joulujuhlia voi järjestää kirkossa jumalanpalveluksen kaavalla. Kokoomuslaiset lähtivät laukalle siitä, ettei lapsia saisi enää viedä joulukirkkoon ja kouluissa enää laulaa Enkeli taivaan. Näihin asioihin ei oikeusasiamiehen ratkaisu tietenkään liittynyt mitenkään, vaan siihen, että koulujen yhteiset juhlat pitää järjestää yhteisessä paikassa, kuten koulussa”, Andersson sanoi puheessaan.

Anderssonin mukaan tuore päätös loppupeleissä vain toteaa vallitsevan nykytilan, mutta silti saatiin aikaiseksi ”päiviä jatkunut taistelu olkiukkoja ja kuviteltuja vihollisia vastaan”.

”Minusta nämä esimerkit osoittavat kuinka oikeisto-oppositio on alkanut yhä voimakkaammin samankaltaistumaan. Suomessa on oikeastaan vain yksi oppositio, joka on arvokonservatiivinen ja talousoikeistolainen. Audi-miesten asemaa ajavat kokoomuslaiset ovat saaneet rinnalleen mersupersut. Hyvinvointipanostusten ja oikeudenmukaisten verouudistusten sijaan halutaan leikkauksia julkisiin menoihin. Yhdenvertaisuuden sijaan halutaan kyseenalaistaa jopa syrjinnän kiellot laissa ja siirtää opetusta kirkkoihin.”

”Haastan Petteri Orpon”

Andersson palasi puheessaan viime kauteen ja Juha Sipilän (kesk) hallitukseen, jossa kokoomus oli mukana aina hallituksen kaatumiseen asti. Anderssonin mukaan kokoomus syyttää hallitusta vastuuttomista menolisäyksistä, mutta unohtaa mainita, millaisia arvovalintoja puolue teki vallassa ollessaan.

”Oikeisto rahoitti hyvätuloisia eniten suosineet mittavat veronkevennykset useiden miljardien leikkauksilla koulutukseen, työttömyysturvaan, eläkkeisiin ja lääkkeiden omavastuisiin. Tämä oli politiikkaa, jossa otettiin kätilöiltä, koulunkäyntiavustajilta, kiinteistönhoitajilta, kuljettajilta ja poliiseilta ja annettiin lisää heille, joilla on jo liikaa.”

Sitä vastoin Antti Rinteen (sd) hallitus on Anderssonin mukaan kääntänyt Suomen suunnan ja valmis panostamaan pienten eläkkeiden korotuksiin, koulutukseen kaikilla asteilla sekä lapsiperheisiin ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Hän heitti haasteen kokoomuksen puheenjohtajalle Petteri Orpolle.

”Haastan Petteri Orpon kertomaan, mitkä näistä panostuksista ovat kokoomuksen mielestä vastuuttomia. Onko vastuutonta, että kansaneläkkeisiin tehdään ensimmäinen tasokorotus sitten vuoden 2008? Tai onko vastuutonta, että palautamme kaikkien lasten tasa-arvoisen oikeuden varhaiskasvatukseen?”

Anderssonin mukaan hallitus jo ryhtynyt toimeen monien keskeisten vaalilupausten toteuttamiseksi – toisin kuin oppositio väittää. Andersson listaa jo hallituksen saavutuksia, joista ensimmäisenä hän mainitsee aktiivimallin purkamisen ensi vuoden alusta.

Vanhuksille korvauksia laiminlyönneistä

Andersson nosti puheessaan esiin hoivayhtiö Esperi Caren, joka oli hoivakohun keskellä alkuvuodesta. Anderssoin mukaan yhtiö on pumpannut vanhustenhuoltoon tarkoitettuja yhteisiä verorahoja pääomasijoittajille samalla, kun se on laiminlyönyt hoivaa ja ylikuormittanut liian pientä henkilökuntaansa.

”Skandaaliyhtiö Esperi Caren emoyhtiö ei ole maksanut lainkaan yhteisöveroa Suomeen viimeisen kolmen vuoden aikana. Samaan aikaan, kun me olemme ohjanneet Esperi Carelle verorahojamme, tämä yritys on päättänyt laiminlyödä ikäihmisten oikeuden laadukkaaseen ja inhimilliseen hoivaan. Nämä laiminlyönnit osoittavat mihin voitontavoittelu hoivassa pahimmillaan johtaa.”

Anderssonin mielestä hoivakohu osoittaa, että nykyiset seuraukset yrityksille ovat selvästi liian lievät. Hän toivoi jokaiselta vasemmistoliiton kunnanvaltuutetulta työtä sen varmistamiseksi, että yhtäkään ulkoistusta ei tehdä ilman, että sopimussakot on tarkkaan määritelty.

”Laiminlyöntien estämiseksi tarvitaan paitsi riittäviä uhkasakkoja, myös muita keinoja, sillä valvontaviranomaisten määräämät uhkasakot eivät lopulta hyödytä todellisia kärsijöitä. On mielestäni välttämätöntä, että kaikissa sopimuksissa, joita hoivakonsernien kanssa tehdään sovitaan selkeät ja tuntuvat sopimuskorvaukset paitsi kunnille myös hoivakodeissa asuville vanhuksille, silloin kun palvelua ei toteuteta sovitulla mitoituksella.”