Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) puheenjohtaja Heidi Nieminen pitää merkittävänä työnantapuolen vastaantuloa Postin työehtokiistassa.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto ilmoitti torstain A-studiossa yllättäen, että työriidan sovittelua voitaisiinkin jatkaa vanhojen työ­ehto­sopimusten pohjalta. Tämä viittaa siihen, että työnantajapuoli voisi olla valmis vetäytymään riidan aiheuttaneesta suunnitelmasta eli satojen Postin työntekijöiden siirtämisestä uuden, halvemman työehtosopimuksen piiriin.

”Olen tyytyväinen, että hän näin lausui. Tästä itse asiassa päästiin alkuun jo viimeksi sovittelijan luona”, PAU:n Heidi Nieminen kertoi Ylen välittämässä lähetyksessä saapuessaan valtakunnansovittelijan toimistolle neuvotteluun perjantaina.

”Se on iso asia – me olemme koko ajan lähteneet siitä, ettei pienipalkkaisten ihmisten työehtoja ja palkkoja voida romauttaa”, Nieminen jatkoi.

LUE MYÖS:

Valtionyhtiö Postille Nieminen lähetti kriittisemmän palautteen, sillä hänen mukaansa valtio-omistajan yhtiöltä patistama lupaus siitä, että vuokratyövoimaa ei käytetä lakon murtamiseen, ”ei ole kovin hyvin toiminut”. Niemisen mukaan PAU:n lakkovahdit ovat tarkkailleet tilannetta.

”Paljon siellä yhä vuokratyövoimaa käytetään.”

Postin mukaan vuokratyövoimaa ei ole käytetty lakon takia, vaan normaalina sesonkityövoimana.

Paltan Tuomas Aarto kertoo, että sovittelijan luona keskustellaan perjantaina ratkaisuhakuisesti.

”Katsotaan miten päivä lähtee menemään ja miten PAU suhtautuu [ehdotukseen]”, hän ennakoi.

Aarto ei avannut järin tarkasti sitä, mitä hänen avauksensa vanhan sopimuksen pohjalta rakentamisesta käytännössä tarkoittaa. Kyse olisi joka tapauksessa siitä, että palkat pysyisivät entisen sopimuksen mukaisina, mutta työehtoihin etsittäisiin muunlaisia joustoja.

”Olemme kertoneet, että on mahdollista katsoa [tilannetta] myös nykyisen palkkarakenteen pohjalta”, Aarto tyytyi toteamaan.

Aarton mukaan muiden liittojen yltyvät tukitoimet postilaisille eivät Paltan näkökulmasta tuo paineita, mutta hän toivoi silti neuvottelurauhaa.

”Toivon että liitot malttaisivat mielensä”, Aarto sanoi.

LUE MYÖS: