Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Turkki syyttävät Pohjois-Syyrian kurdijoukkoja Isis-vankien vapauttamisesta vankiloista ja vankileireiltä, joita kurdit ylläpitävät.

Trump esitti syytöksensä Twitter-tilillään. Hänen mukaansa ”kurdit saattavat vapauttaa joitakin [Isis-vankeja] saadakseen meidät mukaan”. Teorian mukaan kurdit siis käyttäisivät Isisin uhkaa saadakseen jälleen apua Yhdysvalloilta.

Yhdysvallat teki kurdien kanssa yhteistyötä liittouman kukistaessa Isis-terroristijärjestön, mutta Trump päätti äskettäin vetää USA:n joukot pois kurdien hallitsemalta alueelta Pohjois-Syyriasta. Pian tämän jälkeen Turkki aloitti hyökkäyksen uhkana pitämiensä kurdien alueelle, jolle Turkki haluaa perustaa ”suojavyöhykkeen”.

Amerikkalaiskanava CNN kertoo, että Yhdysvaltain viranomaiset eivät usko Trumpin teoriaan. Viranomaisten mukaan ei ole merkkejä siitä, että kurdijohtoinen SDF-liittouma olisi tarkoituksella vapauttanut valvonnassaan olevia vankeja. Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan on epätodennäköistä, että kurdit näin tekisivät, koska vapautuvat Isis-vangit olisivat suora uhka kurdijoukoille.

Myös Turkki syyttää kurdijoukkoja vankien vapauttamisesta. Turkin mukaan tarkoituksena on kylvää kaaosta alueelle.

Kurdijoukot ovat toistuvasti varoittaneet, että Isis-vankiloiden valvonta voi vaarantua, kun kurdit joutuvat siirtämään joukkojaan vastaamaan Turkin hyökkäykseen.

Syyrian konfliktin tilanne mutkistui entisestään maanantaina, kun Syyrian armeijan joukot liittyivät kurdien tueksi Turkkia vastaan. Venäjän tukeman Syyrian hallituksen joukkoja saapui maanantaina maan pohjoisosiin muutamien kymmenien kilometrien päähän Turkin rajasta.

LUE LISÄÄ: