Pääministerin paikalta väistynyt Antti Rinne (sd) on valittu hallitusneuvotteluiden tunnusteluvaiheen vetäjäksi suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtajana. Eduskuntaryhmien enemmistön päätöksestä kertoi sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Oppositiossa vastustettiin ratkaisua, joka on herättänyt suurta ihmetystä myös kansalaisten parissa. Tavallisesti hallitustunnustelija nousee onnistuneiden neuvotteluiden jälkeen pääministeriksi, mutta nyt näin ei voida käydä, koska Antti Rinne on juuri joutunut eroamaan pääministerin tehtävästä hallituskumppani keskustan luottamuspulaan vuoksi.

Liike Nytin kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo marssi ulos eduskuntaryhmien neuvottelusta, jossa sovittiin tunnusteluvaiheen vetäjästä. Harkimo on arvostellut ennalta Rinteen nostamista hallitustunnustelijaksi.

”Ei mene oikeustajuuni”, Harkimo sanoi medialle poistuessaan kokouksesta.

Hän perusteli ulosmarssiaan sillä, että ”jollain tavalla pitää osoittaa” mielensä. Harkimo ihmetteli, miksi Rinne, joka ”on just saanut lähteä pääministerin paikalta”, saa vetää uuden hallituksen muodostamiseen tähtääviä hallitustunnusteluja.

”Miksei sdp voinut laittaa ketään muuta sinne”, Harkimo ihmetteli Iltalehden lähetyksessä.

Myös toinen oppositiopuolue kokoomus vastusti Rinteen roolia, ja vetosi sdp:hen, jotta hallitusneuvotteluiden tai -tunnusteluiden aloittamista lykättäisiin siihen, että sdp ehtii valita uuden pääministeriehdokkaansa. Sdp:n puoluevaltuuston valitsema pääministeriehdokas tulee korvaamaan Rinteen hallituksen muodostajana, kun valinta on tehty. Aikataulua koskevan muutosesityksen teki myös kristillisdemokraatit.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä toteaa tiedotteessaan, että se ei kyseenalaista suurimman eduskuntaryhmän oikeutta nimetä hallitustunnustelija, mutta ihmettelee valintaa tässä tilanteessa.

”Juuri luottamuksensa menettäneen pääministeri Antti Rinteen johdolla tehtävä tunnustelukierros on teennäinen eikä palvele luottamuksen palauttamista, kun se toteutetaan ilman tietoa suurimman ryhmän pääministeriehdokkaasta. Tämä olisi voitu välttää siirtämällä hallitusneuvotteluiden tunnustelun vetäjän nimeäminen tehtäväksi sunnuntai-iltana”, kokoomus toteaa.

Lindtman kertoikin, että kaksi ryhmää, Liike nyt ja kokoomus, jättivät vastalauseensa eduskuntaryhmien päätökseen. Lindtman kuitenkin muistutti, että Rinne on sdp:n eli suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtaja, joka parlamentaarisen käytännön mukaan käynnistää hallitustunnustelut.

”Prosessi on käynnistetty perustuslain kirjaimen mukaisesti”, Lindtman sanoi.

Keskusta on todennut Rinteen valinnan olevan hyväksyttävä, koska hallitustunnustelijan rooli on lähinnä muodollisuus saman hallituspohjan kokoontuessa uudelleen.

LUE MYÖS:

Antti Rinne korosti tiedotustilaisuudessa sitä, että hän erosi pääministerin tehtävästä itse. Tämä eroaa hänen mukaansa merkittävästi siitä, että pääministeri tai hallitus olisi kaatunut epäluottamuslauseeseen eduskunnan välikysymyksen seurauksena.

Rinne erosi hallituskumppani keskustan häneen kohdistuneen epäluottamuksen vuoksi tiistaina, eli samana päivänä, jona eduskunnassa olisi aloitettu keskustelu opposition välikysymyksestä.

Rinne kertoi pyytävänsä puolueilta vastauksia kahteen kysymykseen lauantai-iltapäivään mennessä. Rinteen hallituksessa toimineet puolueet pyrkivät muodostamaan uuden hallituksen samojen puolueiden kesken, mutta eri pääministerillä. Hallitus voi syntyä jo tiistaina.

Keskusta ja sdp julistivat aiemmin tänään, että puolueiden välillä on saatu pöytä puhdistettua hallituskriisin jäljiltä. LUE LISÄÄ: