Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen toiminta puhuttaa nyt myös tutkijoita. Valtiotieteen emeritusprofessori Göran Djupsund sanoo suoraan, että pääministerin paikalta eronneen Rinteen ei tulisi olla mukana uudessa hallituksessa.

”Parasta olisi ollut että Antti Rinne olisi vähin äänin poistunut takavasemmalle.Toive: nopeat neuvottelut, hallitus - ilman Rinnettä -pystyyn ja sitten keskitymme tekemään ja analysoimaan tulevaa, myös hallituksen toimintaa”, hän kirjoitti perjantaiaamuna Twitterissä.

Djupsundin ulostulo on vastaus kokoomuksen kansanedustajalle Juhana Vartiaiselle, joka kuvailee Rinteen toimintaa falskiksi.

”Minusta on falskia, kun Antti Rinne kehuu, ettei ole saanut eduskunnalta epäluottamusta. Hän erosi etukäteen ennen välikysymyskeskustelua, koska arvioi, ettei luottamusta tule. Tenttiä ei reputa jos siihen ei mene. Nyt demarit valitsevat hänet hallitustunnustelijaksi”, Vartiainen ihmettelee.

Antti Rinne korosti torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa sitä, että hän erosi pääministerin tehtävästä itse. Tämä eroaa hänen mukaansa merkittävästi siitä, että pääministeri tai hallitus olisi kaatunut epäluottamuslauseeseen eduskunnan välikysymyksen seurauksena.

”On minusta täysin selvää, että pääministeri Rinne pyysi eroa, itse, hallitukselleen ja itselleen. Siihen ei liity mitään luottamuslauseprosessia eduskunnassa, vaan eräs hallituskumppani totesi epäluottamusta pääministeriin päin. Tässä ei ole siis todettu eduskunnassa luottamusta tai ei-luottamusta tämän asian suhteen”, hän sanoi.

LUE MYÖS:

Väitöskirjatutkija Olli-Pekka Salminen huomauttaa Puheenvuoron blogissaan, että perustuslain mukaan pääministerin valitsee eduskunta.

”Perustuslain 61 §:n mukaan – toisin kuin medioissa todetaan, että suurin puolue (nyt sdp) valitsee pääministerin – ei pidä paikkaansa. Pääministerin valitsee eduskunta. Hallitustunnustelu ja sen lopputulema yksittäisten puolueiden osalta ei ratkaise asiaa. Asia ratkaistaan isossa salissa”, hän kirjoittaa ja vetoaa asiassa tasavallan presidentti Sauli Niinistöön.

”Mikäli nykyinen hallitusten eronpyyntöperiaate (Sipilä, Rinne) ja uudelleen muodostaminen jatkuu, on kansalainen suuressa hämmennyksen vallassa. Näin ollen perustuslakia tulee pikaisesti päivittää, jotta uskottavuus maan hallituksen toiminnalle kansalaisten silmissä palautuu. Nykyinen meno ei voi kansalaisen ja äänestäjän näkökulmasta yksinkertaisesti jatkua. Poliittinen uskottavuus ei ole pelkästään enää puolueiden välistä uskottavuutta, vaan kansalaisten uskottavuutta koko poliittiseen toimintaan ja järjestelmään. Katse ja toive kääntyykin presidentti Niinistön aloitteellisuuden suuntaan. Nykyinen meno ei voi kansalaisten näkökulmasta enää jatkua”, Salminen vetoaa.

Lue lisää Puheenvuorosta: Arvoisa Tasavallan Presidentti. Katse kääntyy puoleenne poliittisen uskottavuuden palauttamiseksi hallitusten muodostamisen osalta.

Antti Rinne erosi hallituskumppani keskustan häneen kohdistuneen epäluottamuksen vuoksi tiistaina, eli samana päivänä, jona eduskunnassa olisi aloitettu keskustelu opposition välikysymyksestä.

Rinne kertoi pyytävänsä puolueilta vastauksia kahteen kysymykseen lauantai-iltapäivään mennessä. Rinteen hallituksessa toimineet puolueet pyrkivät muodostamaan uuden hallituksen samojen puolueiden kesken, mutta eri pääministerillä. Hallitus voi syntyä jo tiistaina.

Lue myös: