Posti alkaa kertoa nettisivuillaan keskeisten toimipaikkojensa vuokratyövoiman käytöstä. Muuten vuokratyövoiman käyttö jatkuu Postissa ennallaan, kertoi Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja.

”Olemme jo aiemminkin ilmoittaneet, että sitoudumme niihin ilmoittamiimme vuokratyövoiman määriin ja niitä ei tulla ylittämään”, Ainasoja sanoi tänään.

Posti kertoi torstaina selvittäneensä valtioneuvoston kanslian omistajaohjaukselle yhtiön vuokratyövoiman käyttöä PAU:n maanantaina alkaneen lakon aikana.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) sanoi keskiviikkona, että rikkurityövoimaa ei missään tapauksessa suvaita. Postin olisi syytä hänen mukaansa lopettaa vuokratyövoiman käyttö lakon ajaksi.

Postin mukaan vuokratyövoimaa ei käytetä lakon murtamiseen. Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto totesi eilen, että Posti ymmärtää hyvin ministerin huolen siitä, ettei valtionyhtiön pidä käyttää vuokratyövoimaa lakon murtamiseen.

”Posti on sitoutunut pitämään tästä huolta. Olemme sopineet omistajaohjauksen kanssa, että Posti ei tule ylittämään aikaisemmin edunvalvonnalle ilmoitettua vuokratyön määrää lakon takia”, Kuusisto sanoi tiedotteessa torstaina.

Posti julkistaa jatkossa päiväkohtaiset tiedot käytetyn vuokratyövoiman määrästä merkittävissä toimipisteissään kotisivuillaan.

”Ei tarvetta päivittää arvioita lakon vaikutuksista”

Postissa työskentelee ihmisiä monenlaisissa työsuhteissa niin Postin omina työntekijöinä kuin vuokratyöyritysten kautta. Postissa päivittäin työskentelevien vuokratyöntekijöiden määrä oli Postin mukaan lokakuussa noin 11 prosenttia työvoimasta.

Ainasoja sanoi, ettei Posti voi estää ketään tulemasta sovittuun työvuoroon, jos henkilöillä on työvuoro kirjattuna ja he ovat Postin palkkalistoilla.

”Ei voi syntyä sellaista tilannetta, että henkilö haluaa tulla harjoittamaan elinkeinoansa ja me toteaisimme, ettei saa tulla sisään. Tämä olisi tilanteena aika absurdi”, Ainasoja sanoi.

Koska vuokratyövoiman käyttö jatkuu ennallaan, ei Ainasojan mukaan ole tarvetta päivittää arvioita lakon vaikutuksista postin viivästyksiin.

”En tunnista, että tällä olisi minkään näköisiä vaikutuksia siihen, että mitkä ovat meidän arviot postin kulun toipumisesta lakon jälkeen ja prosessin toimintakyvystä tällä hetkellä”, Ainasoja sanoi.