Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo Turkin olevan puolustusliitolle tärkeä jäsenmaa. Stoltenberg korostaa yhtenäisyyden tarvetta äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa, mutta joillain Naton jäsenmailla on nyt toisenlaisia huolia.

Stoltenberg kommentoi Pohjois-Syyriaan hyökänneen Turkin asemaa puolustusliitossa vieraillessaan Lontoossa. Hänen mukaansa puolustusliitto ei saa kadottaa yhtenäisyyttään Turkin hyökkäyksen ja Syyrian tilanteen vuoksi.

”Meidän ei tule vaarantaa saavutuksiamme yhteistä vihollista [Isistä] vastaan”, Stoltenberg sanoi Naton parlamentaariselle yleiskokoukselle Euractivin mukaan.

Ranskalais- ja italialaisedustajat syyttivät pääsihteeriä Turkki-myönteisistä kommenteista hyökkäyksen alettua.

”Turkki on tärkeä Natolle... Riskinä on yhtenäisyytemme heikentyminen, ja tarvitsemme sitä Isisin vastaisessa taistelussa”, Stoltenberg puolustautui.

Turkki on vaatinut Natoa näyttämään solidaarisuutta, kun EU-maat ovat varoitelleet Turkkia taloudellisista sanktioista. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan syytti Natoa jopa puutteellisen tuen osoittamisesta Turkille.

”Johtuuko tämä siitä, että Turkki on ainoa Nato-maa, jonka asukkaat ovat muslimeja”, hänen väitetään Euractivin mukaan sanoneen.

Samaan aikaan osa Naton jäsenmaista on havahtunut siihen, että Turkin hyökkäys voi pakottaa ne mukaan Syyrian konfliktiin. Naton artikla viisi velvoittaa Naton jäsenmaat puolustamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsentä.

Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn varoitti asiasta haastattelussa, Euractiv-sivusto kertoo.

”Minulle nämä tapahtuvat tuntuvat hyvin vierailta. Kuvittele Syyrian tai sen liittolaisten iskevä takaisin Turkkia vastaan”, Asselborn sanoo.

”Selkokielellä se tarkoittaa sitä, että kaikkia Nato-maita vastaan on hyökätty ja niiden täytyisi lähteä Turkin avuksi, ja tämä tuntuu todella oudolta [tässä tilanteessa].

Yhdysvaltain hylkäämät kurdit kääntyivät sunnuntaina uuden kumppanin puoleen ja solmivat sopimuksen Venäjän tukeman Syyrian hallituksen kanssa. Syyrian armeijan joukot ovat maanantaina siirtyneet maan pohjoisosiin ja asettuneet kurdijoukkojen tueksi Turkkia vastaan.

Euroopan unionin jäsenmaista valtaosa kuuluu Natoon, mutta Euroopan unioni on tuominnut Turkin hyökkäyksen Syyriaan, kuten myös monet EU-jäsenmaat itsenäisesti.

LUE MYÖS: