Hallituksen ministerit ja muut hallituspuolueiden poliitikot käyvät julkisuudessa väittelyä aktiivimallin purkamisesta. Kiista alkoi työministeri Timo Harakan (sd) ilmoitettua, että hallitus ei jää odottamaan tutkimustietoa aktiivimallin työllisyysvaikutuksista ennen sen purkamista.

Harakka korosti myöhemmin, että aktiivimallin työllisyysvaikutuksia vastaaviin työllisyystoimiin kyllä ryhdytään myöhemmin, jos tutkimustieto osoittaa, että malli kasvatti työllisyyttä. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) oli joka tapauksessa eri mieltä Harakan kanssa kokoomuslehti Verkkouutisten haastattelussa.

”Ensinnäkin täytyy Harakan lausuntoon sanoa, että yksi hallitusohjelman lupauksista oli, että hallitus perustaa päätöksensä tutkimukseen ja tietoon. Se on hyvin yksiselitteisesti ilmoitettu hallitusohjelmassa lupauksena. Tämä koskee päätöksentekoa myös talous- ja työllisyyspolitiikassa”, Lintilä sanoi VU:lle.

”Siitähän on selkeästi kirjattu [hallitusohjelmaan], että aktiivimalli puretaan ja tuodaan tilalle kompensoiva keino, jolla saadaan vastaava vaikutus. Minulle ei ainakaan kukaan ole vielä mitään vastaavaa keinoa esitellyt”, Lintilä jatkoi.

LUE MYÖS: Hallitus kiirehtii eroon Sipilän aktiivimallista – ”Emme jää niitä lukuja odottelemaan”

Lintilä muistutti, että lokakuussa on valmistumassa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimus aktiivimallin työllisyysvaikutuksista. Tätä tietoa pitäisi Lintilän mukaan odottaa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja, ex-puheenjohtaja Paavo Arhinmäki katsoo, että ”Lintilä vetää omaa linjaansa”. Hän huomauttaa Twitter-tilillään, että aktiivimallin purkamisen valmistelusta ja esittelystä vastaa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas).

”Siinähän voi keskusta pyristellä vastaan, kun epäoikeudenmukaisen ja nöyryyttävän aktiivimallin purusta tulee valmis lakiesitys”, Arhinmäki kirjoittaa vastauksena keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehulalle, joka muistutti häntä hallitusohjelmasta.

Juttu jatkuu tviitin alla.

Arhinmäen mainitsema ministeri Pekonen esiintyy asiassa sovittelijana. Pekosen mukaan aktiivimalli puretaan aikaisintaan vuodenvaihteessa, mutta purkamista voidaan edistää jo ennen lokakuun tutkimusta.

”Ei hallituksessa kukaan sooloile”, Pekonen sanoi keskiviikkona Helsingin Sanomien mukaan.

LUE MYÖS: Työministeri Harakan kiire purkaa aktiivimalli ihmetyttää – ”Näinkö te todella sovitte? Voi kiinnostaa luottoluokittajiakin”