Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ilmoittaa, että Turkki on aloittanut sotilasoperaation kurdijoukkoja vastaan Pohjois-Syyriassa.

Asiasta kertoo muun muassa Al Jazeera.

Ilmoitusta osattiin odottaa, sillä Turkki on siirtänyt kalustoaan rajalle ja näyttänyt valmistautuvan hyökkäykseen. Uutistoimisto Bloomberg uutisoi aiemmin keskiviikkona, että Turkin ensimmäiset etujoukot ylittivät rajan jo aamulla.

Ilmoitus tulee sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi vetävänsä yhdysvaltalaisjoukot pois Syyriasta. Samalla Trump käytännössä veti Yhdysvaltain tuen kurdijoukoilta, jotka ovat toimineet Yhdysvaltain ja Euroopan kumppanina terroristijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa.

LUE LISÄÄ:

Erdoğan ilmoitti Twitterissä, että Turkin armeija yhdessä Turkin tukeman syyrialaisryhmä Vapaan Syyrian Armeijan kanssa käynnisti juuri PeaceSpring-nimellä kulkevan operaation kurdien PKK- ja YPG-ryhmiä sekä Isis-äärijärjestöä vastaan. Turkki pitää myös kyseisiä kurdijärjestöjä itseään uhkaavina terroristijärjestöinä.

”Tavoitteemme on estää terrorikeskittymän syntyminen etelärajallemme ja tuoda rauha alueelle”, Erdoğan perustelee.

Erdoganin mukaan Turkki tulee ”säilyttämään Syyrian alueellisen koskemattomuuden” ja ”vapauttamaan paikalliset yhteisöt terroristeista”.

Turkki haluaa luoda Pohjois-Syyriaan turvavyöhykkeen, joka tyhjennetään kurdijoukoista ja jonne Turkki voi kotiuttaa maahan tulleita syyrialaispakolaisia. Erdoğanin tiedotuspäällikkö Fahrettin Altun kirjoitti The Washington Post -lehdessä keskiviikkona, että Turkilla ei ole Pohjois-Syyriassa muuta intressiä kuin varmistaa oman rajansa turvallisuus ja ”neutralisoida pitkäaikainen uhka”.

Kurdijohtoinen Pohjois-Syyriaa hallitseva SDF-liittouma kertoi keskiviikkona, että Turkki aloitti ilmaiskut alueella. Yhdysvaltain tukeman liittouman mukaan ilmaiskut kohdistuvat myös siviileihin.

”Alueen ihmiset ovat paniikissa”, järjestöjen edustaja sanoi Twitterissä.

Yhdysvalloille yltyvä konflikti on todella hankala paikka, koska vastakkain ovat kaksi sen liittolaista, Turkki ja kurdien SDF.