Unkarin pääministerin kanslia jatkoi viime viikolla hyökkäystään Suomea vastaan. Nyt esille otettiin entisen huumepoliisin Jari Aarnion tapaus sekä venäläisten tonttiostot vastauksena suomalaisdiplomaatin huomautukseen Unkarin korruptiosta.

Suomen entinen Unkarin-suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikula otti elokuun alussa kantaa Suomen ja Unkarin väliseen väittelyyn oikeusvaltioasioista ja Unkarin tilanteesta. Suomi nostaa oikeusvaltioasiat vahvasti esille EU-puheenjohtajuuskautensa aikana, mihin Unkari on vastannut arvostelemalla Suomen toimia ja yrittämällä kääntää keskustelun Suomen yhteiskunnallisiin ongelmiin. LUE LISÄÄ: Tutkijan havainto Viktor Orbánin Suomi-ryöpytyksestä: ”Hyvin tietoinen provokaatio”

Tuomi-Nikula nosti mielipidekirjoituksessaan esiin Unkarin riippuvuuden EU-tuista, joiden poisvetämisellä Unkaria on uhattu. Tuomi-Nikulan mukaan rakennetuet ovat ”mahdollisuus ylläpitää laajaa, institutionaalista korruptiota”, joka on hänen mukaansa Unkarissa yleistä.

Unkarin pääministerin kanslian mediavastaava Zoltan Kovacs toteaa kanslian verkkosivuilla, että Tuomi-Nikulan kirjoitus on häneltä ”outo tapa kiittää vieraanvaraisuudesta, josta hän nautti Budapestissa”. Kovacs tarttuu erityisesti huomautukseen Unkarin korruptiosta, vaikka ei kiistä Tuomi-Nikulan mainintaa, että Unkari on yksi EU:n korruptoituneimmista maista.

“Hän arvostelee Unkaria, mutta vaikenee kyseenalaisista rahan liikkeistä omassa maassaan. Tiesittekö, että venäläiset oligarkit ostavat kokonaisia saaria Suomen saariston strategisimmilta paikoilta”, Kovacs kirjoittaa lisäten Naton varoittaneen venäläisten soluttautumiskeinoista.

“Kun puhumme korruptiosta, meidän pitäisi myös mainita pahamaineinen Jari Aarnion tapaus. Oikeuden vuoden 2016 päätös vahvistaa, että tämä entinen Suomen [US:n huomautus: Helsingin] huumepoliisin päällikkö oli syvästi osallinen huumeiden salakuljettamiseen ja vastaaviin toimiin”, Kovacs esittelee Aarnio virka- ja huumerikostapausta.

LUE LISÄÄ: Ex-diplomaatin huomio Viktor Orbánista HS:ssa: ”Jos ei muu auta, viedään EU-tuet”

Kovacsin kritiikistä ja Suomen ja Unkarin välisestä ”sanasodasta” raportoi maanantaina Euractiv-sivusto, joka seuraa EU-asioista ja -suhteita. Sivusto pohtii, että kumpikaan hallituksista ei näytä halukkaalta perääntymään väittelyssä.

Unkarin hyökkäystä Suomea vastaan selittää huoli EU-rahoituksesta. Suomi ajaa EU:n puheenjohtajana EU-rahoituksen saamisen kytkemistä oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Jos puheenjohtajakauden ohjelmaan kuuluva hanke toteutuu, Unkari todennäköisesti menettäisi EU-rahoitustaan.

Unkari on pyrkinyt nostamaan propagandassaan esiin Suomen mahdollisia omia oikeusvaltiollisia ongelmia ja on huomauttanut muun muassa, että ”Suomella ei ole edes perustuslakituomioistuinta”.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) totesi viime viikolla MTV:lle tuoreeseen tapaukseen liittyen, että Unkarin Suomi-kritiikki heijastaa Unkarin johdon pettymystä siihen, että oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen etenee EU:ssa.

”Nämä ovat tällaisia mielipiteenilmaisuja. Muut voivat vapaasti ilmaista mielipiteitään. Suomea voi rakastaa tai Suomea voi vihata”, Haavisto sanoi.

LUE LISÄÄ:

Suomen toimet hermostuttavat Unkarissa – ”Propagandajulkaisu jatkaa Suomi-sarjaansa”

Unkarin suurlähetystö: ”Orbán puhui avoimesti Suomen oikeusvaltiotilanteen heikkouksista”

Laura Huhtasaari tapaus Unkarista: ”Venäjä on erittäin tyytyväinen, jos Suomi suututtaa Naton jäsenen”

Historiantutkija arvioi Viktor Orbánin puhetta: ”Ei kai autoritaari tuon selkeämmin voi maailmankuvaansa ilmaista”