Ensi tiistaina alkavista kunta-alan työehtoneuvotteluista odotetaan äärimmäisen vaikeita. Keskiöön nousevat työaikaa pidentäneet niin sanotut kiky-tunnit, joista on eri aloilla sovittu hyvin eri tavoin.

Työnantajapuoli on tulkinnut Teollisuusliiton päässeen kilpailukykysopimuksen lisätunneista eroon vain siksi, että kiky oli kirjattu erilliseen irtisanottavissa olevaan lisäpöytäkirjaan.

Lue lisää:

”Muista sopimuksista kiky ei ole lähdössä mihinkään. Kiky-hössötys on lähtenyt pahasti lapasesta”, palvelualojen työnantajaliiton Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto linjasi viikonloppuna.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola huomautti viikonloppuna, että kiky-tunneista ”jankuttaminen” vie huomion pois pääasiasta, kilpailukyvystä.

”Jankutus kiky-tunneista vie huomion itse pääasiasta, kilpailukyvystä. Jos siltä viedään pohja, monen työaika loppuu kokonaan. Aiemmin irtisanotut erilliset kiky-pöytäkirjat eivät ole peruste lyhentää työaikaa tai muuten heikentää kilpailukykyä millään alalla”, hän tviittasi.

Palkansaajapuoli ei allekirjoita näkemystä alkuunkaan. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen katsoo, että Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopu määrittää suunnan myös muille.

”Talkoot päättyivät isäntien osalta ja niin ne päättyvät talkoolaisiltakin. Ilman, että lasku tulee perästä. Kiky-tunneista ei siirtynyt raha vuonna 2016 kun niistä sovittiin. Eikä siirry nytkään, kun ne poistetaan”, hän kirjoittaa muun muassa blogissaan Uusimaa-lehdessä.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta huomauttaa, että edellisellä tes-kierroksella viennin avaus muodosti ”sekä lattian että katon” muille sopimuksille.

”Nyt työnantaja haluaa potkia lattian rikki ja tehdä avausta heikompia sopimuksia muille aloille. Lupaa levottomia aikoja”, hän ennustaa.

Lue myös:

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen odottaa tiistaina alkavista neuvotteluista tavanomaista vaikeampia. Kunta-alan työnantajat eivät ole valmiita luopumaan kiky-tunneista.

”Meillä ei ole varaa lyhentää työaikaa, kun palvelutarpeet ovat samalla lisääntyneet. Kikyn purkaminen johtaisi noin 5 000 ihmisen lisärekrytointitarpeeseen”, Jalonen arvioi Kuntalehdelle.

Julkisten alojen koulutettujen työntekijöiden neuvottelujärjestön JUKO:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on uhannut irtisanoa koko julkisen sektorin työ- ja virkaehtosopimukset jo ennen niiden päättymistä, jos kikystä ei muuten päästä eroon.

Lue lisää:

Ensimmäisenä työnseisauksella uhkaa ammattiliitto Pro, joka kertoi sunnuntaina aloittavansa kahden viikon työnseisauksen tammikuun lopulla.

Lue myös: