Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon vihjaileva Twitter-viesti sai viranomaiset reagoimaan. Tulli aikoo nyt välittää kuvaa ja videota harjoituksestaan Helsinki-Vantaan lentokentältä ”avoimuuden lisäämiseksi”.

Tulli ilmoitti tiistaina Twitterissä, että ”viranomaiset harjoittelevat yhdessä Helsinki-Vantaan lentoasemalla huomenna 11.12. kello 9 alkaen”. Harjoituksen aikana lentoasemalla voi näkyä normaalista poikkeavaa viranomaistoimintaa, Tulli tiedotti liittäen tviittiinsä mukaan poliisin, rajavartiolaitoksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, sisäministeriön sekä HUS:n.

Halla-aho oli aiemmin tiistaina kertonut medialle vahvistamattomasta huhusta, että Suomen viranomaiset olisivat aikeissa tuoda al-Holin leirin suomalaisia Suomeen charter-lennolla tällä viikolla ja mahdollisesti juuri keskiviikkona.

LUE MYÖS:

Ulkoministeriö kiisti Halla-ahon väitteen, mutta tämä jatkoi aiheen käsittelyä yhdistämällä saamansa epäviralliset tiedot Tullin tiedotteeseen.

”Jos lentokentällä näkyy huomenna kummia juttuja ja erilaisia viranomaisia, kyse on vain ’biologisiin uhkiin’ liittyvästä harjoituksesta. Muistakaa se”, Halla-aho kirjoitti Twitterissä.

”Hassu yhteensattuma tuo harjoitus, kun viime viikolla liikkui epävirallisissa kanavissa tietoja, että juuri keskiviikkona odoteltaisiin tilauskonetta Erbilistä.”

Tulli korosti tviittinsä alla, että keskiviikon harjoitus liittyy biologisiin uhkiin ja niihin varautumiseen. Aiheet ovat Tullin mukaan nousseet esille vuosittaisissa työriskien arvioinneissa.

”Harjoitusvalmistelut on aloitettu vuonna 2017 ja ovat jatkoa vuoden 2018 kemikaalialttiusharjoitukselle. Poikkeustilanteisiin Tulli on valmistellut toiminta-ohjeet henkilöstölle”, Tulli jatkoi alkuperäisen tviittinsä alla.

Tulli kertoo lisäksi, että ”harjoituksen läpinäkyvyyden lisäämiseksi” se tulee keskiviikkona jakamaan videota ja kuvaa harjoituksistaan.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho sai viranomaiset reagoimaan.Kuva: PEKKA KARHUNEN

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja, professori Mika Salminen vastaa suoraan Jussi Halla-aholle. Hän toimii viranomaisten yhteisharjoituksen johtajana THL:n puolelta.

”Harjoitus ei liity ajankohtaisiin aiheisiin vaan WHO:n kansainvälisen terveyssäännöstön toteuttamiseen, johon Suomi on 196 muun maan kanssa sitoutunut”, Salminen tviittaa.

”Harjoitus on osa Suomen viranomaisten varautumista tilanteisiin, joissa rajanylityspaikalla epäillään vakavaa tartuntatautitapausta. Myös eläinten, elintarvikkeiden ja tavaroiden liikkuminen rajojen yli voi tuoda Suomeen harvinaisen taudin.”

Hallituspuolue vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela ihmettelee Halla-ahon toimintaa asiassa.

”Tulli joutuu _videoimaan ja kuvaamaan_ harjoituksensa, koska vastuuttomat poliitikot ovat levittäneet täysin perättömiä huhuja asiasta”, Suomela kummastelee Twitterissä.

Viranomaisten yhteisharjoitus alkoi lentoasemalla keskiviikkona kello 9. Tämän jälkeen Tulli onkin lupauksensa mukaisesti tviittaillut ahkerasti harjoituksen etenemisestä.