Keskustan kansanedustaja, eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari arvostelee Helsingin yliopiston ravintoloiden naudanlihapäätöstä.

Unicafe on ilmoittanut, että yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoamisen helmikuusta 2020 alkaen. Tavoitteena on pienentää Unicafen hiilijalanjälkeä.

Keskustan Kalmarin mielestä päätös on ”käsittämätön ja kestämätön”.

”Todennäköinen seuraus on, että pääosin kotimaisen naudanlihan korvaa pääosin ulkomainen tuontiruoka maailman ääristä rahdatuista kasviksista alkaen. Miten tämä vähentää päästöjä”, Kalmari kysyy tiedotteessaan viitaten esimerkiksi soijan käyttöön kasvisproteiinina.

”On syytä muistaa, että kotimaisessa naudanlihantuotannossa ei käytetä soijaa tai palmuöljyä, joiden tuotanto uhkaa sademetsiä.”

Kalmarin mukaan päätös on ”täysin epäjohdonmukainen myös siitä näkökulmasta, että Helsingin yliopisto kuitenkin tuottaa niin naudanlihaa kuin maitoa sekä kouluttaa alan asiantuntijoita”.

”Aiotaanko siis myös yliopiston maa- ja metsätaloustieteellinen tiedekunta lopettaa”, kansanedustaja kysyy.

Kalmari toteaa, että ”todellisuudessa kyse on ideologisesta ratkaisusta”.

”On kestämätöntä, että ’kasvismafia’ yrittää ilmastonmuutoksen varjolla viedä toisilta ihmisiltä oikeuden syödä, mitä itse haluavat. Miksi opiskelijat eivät saa itse valita ja päättää, mitä lautaselleen ottavat? Keskustassa luotamme ihmisiin ja siihen, että jokainen järkevä ihminen pyrkii syömään mahdollisimman terveellisesti ja tasapainoisesti”, Kalmari ryöpyttää.

Unicafen tiedotteen mukaan aloite naudanlihan poistamisesta tuli UniCafen henkilökunnalta. Unicafen mukaan naudanlihan poistaminen ravintoloiden tarjonnasta vähentää ravintolaliiketoiminnan raaka-aineiden hiilijalanjälkeä 11 prosenttia vuodessa.

Nykytilanne. Unicafen ravintoloiden käyttämästä lihasta 15 % on nautaa.Kuva: Jukka Vuokola

UniCafe ja sen omistava Ylva kertovat tiedotteessaan olleensa pitkään ”vastuullisuuden edelläkävijöitä”.

”Olemme Ylvassa sitoutuneet ilmastonmuutoksen hillitsemiseen kaikissa toiminnoissamme. Arjen kestävät kulutusvalinnat vaativat rohkeita tekoja yrityksiltä ja samalla lainsäädäntöympäristöön muutoksia valtiontasolta. Naudanlihaa sisältävistä tuotteista luopuminen ravintoloissamme on yksi selkeä tapa pienentää sekä meidän että kaupunkilaisten hiilijalanjälkeä. Mutta se on vasta alkua matkallamme hiilineutraaliuteen”, kommentoi Ylvan toimitusjohtaja Antti Kerppola.

Kerppola kommentoi Kalmarin kritiikkiä Twitterissä ilmoittaen olevansa ylpeä ”kasvismafiaan” kuulumisesta.