Tunnuslukulistojen käyttö verkkopankkiin kirjautumisen ja maksamisen välineenä saattaa sittenkin jatkua. Niiden käyttöön tulee kuitenkin muutoksia, Finanssivalvonta kertoo.

Finanssivalvonta tiedotti kannastaan maanantaina. Kannanoton mukaan pankeilla käytössä olevien painettujen tunnuslukulistojen ”käyttöä voidaan jatkaa maksamisen tai maksutilin käytön yhteydessä, kunhan käyttöön yhdistetään vahvistuselementtejä vahvan tunnistamisen periaatteiden mukaisesti”.

Pankkien sähköisen tunnistautumisen Tupas-tunnukset ovat olleet käytössä yli neljällä miljoonalla suomalaisella. Aiemmin muun muassa Uusi Suomi on uutisoinut , että näiden yleisten tunnuslukulistojen käyttö jää historiaan eurooppalaisen PSD2-pankkidirektiivin vaatimusten vuoksi. Nordea on ehtinyt jo luopua tunnuslukulistoista. Lue lisää: Neljän miljoonan suomalaisen käyttämä pankkitunnistus jää pian historiaan

”Pankeilla Suomessa yleisesti käytössä olevat painetut tunnuslukulistat ovat helposti kopioitavissa, minkä vuoksi ne eivät nykymuodossa käytettynä täytä uuden eurooppalaisen sääntelyn turvallisuusvaatimuksia. Vahvan tunnistamisen vaatimusta koskeva sääntely perustuu toiseen maksupalveludirektiiviin ja astuu kokonaisuudessaan voimaan 14.9.2019”, Finanssivalvonta kertoo.

Fivan mukaan tunnuslukulistojen käyttäminen voi jatkua sillä ehdolla, että asiakkaan vahvaan tunnistamiseen maksamisen tai maksutilin käytön yhteydessä lisätään elementtejä, jotka varmistavat sääntelyn edellyttämän kaksiosaisen tunnistamisen toteutumisen.

Vahvalla tunnistamisella tarkoitetaan maksupalvelun käyttäjän sähköistä tunnistamista, jossa suojataan tunnistamistiedon luottamuksellisuutta ja käytetään menettelyä, joka perustuu vähintään kahteen kolmesta toisistaan riippumattomasta vaihtoehdosta. Finanssivalvonnan mukaan nämä vaihtoehdot ovat:

– tieto eli jokin, mitä vain maksupalvelun käyttäjä tietää

– hallussapito eli jokin, mitä vain maksupalvelun käyttäjällä on hallussaan, sekä

– maksupalvelun käyttäjän yksilöivä ominaisuus.

Finanssivalvonnan mukaan pankkien tulee toteuttaa tunnistusmenetelmiin tehtävät muutokset siten, että samalla turvataan kaikkien asiakasryhmien mahdollisuus käyttää tunnistusvälineitä ilman katkoksia.

”Asiakkaiden tulee voida käyttää nykyisiä tunnuslukulistoja maksamisessa ja maksutilien käytössä niin kauan, kunnes pankki on riittävällä tavalla varmistanut uusien menetelmien käytettävyyden, saavutettavuuden ja toimintavarmuuden”, Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen sanoo tiedotteessa.

Finanssivalvonnan kannanotto ei ota kantaa tunnuslukulistojen käytön jatkamiseen muissa kuin maksamiseen ja maksutilin käyttöön liittyvissä palveluissa, kuten esimerkiksi viranomaisten palveluissa.

LUE MYÖS: Viranomainen huolestui: Toimivatko pankkitunnuksesi enää ensi vuonna netin tunnistautumiseen?