Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) ympärille noussut al-Hol-kohu selittyy osin presidenttipelillä, uskoo politiikan vihreä konkarivaikuttaja Osmo Soininvaara.

Muun muassa pääministeri Sanna Marin (sd) on useaan otteeseen paheksunut kokoomuksen lähtöä mukaan perussuomalaisten välikysymykseen, jolla yritettiin kaataa ministeri Haavisto. Soininvaaralla on oma teoriansa ratkaisun syistä.

”Jos joku ihmettelee, miksi kokoomuslaiset ovat lähteneet tukemaan perussuomalaisia Haaviston mustamaalaamisessa, syy on vuodessa 2024. Tietävät, että perätön syyte jättää jälkensä, vaikka se kumoutuukin”, Soininvaara kirjoittaa.

Seuraava presidentinvaali järjestetään tammikuussa 2024. Toista virkakauttaan presidenttinä istuva Sauli Niinistö ei enää saa asettua ehdolle, ja Pekka Haavisto on ollut kyselyissä ylivoimainen suosikki hänen seuraajakseen.

Soininvaara viittaa tviitissään Ilta-Sanomien tuoreeseen kyselyyn, jonka mukaan Haaviston suosio on nyt alhaisempi kuin viime vuonna heti presidentinvaalien jälkeen. IS:n kyselyssä Haavistoa kannattaisi presidentiksi nyt 17 prosenttia vastaajista, kun kannatus vaalien jälkeen oli 27 prosenttia.

Haavisto on kohusta huolimatta IS:n kyselyssä selkeästi suosituin kandidaatti Niinistön seuraajaksi. Al-Hol-kohua ja Haaviston toimiin liittyviä selvityksiä voidaan käyttää vaaleissa Haavistoa vastaan, vaikka hän saisi oikeuskanslerilta ja eduskunnan perustuslakivaliokunnalta puhtaat paperit.

Alman kyselyssä syksyllä 2019 Haaviston kannatus oli peräti 33 prosenttia. LUE LISÄÄ:

LUE MYÖS: