Euroopan komission puheenjohtajaehdokas, Saksan puolustusministeri Ursula Von Der Leyen on kertonut jo kampanjansa aikana esittävänsä eurooppalaista minimipalkkaa kaikille EU-maiden työntekijöille.

Pohjoismaiset elintarvikealan työntekijöiden ammattiliitot eivät ajatuksesta innostu. Ammattiliitot haluavat säilyttää palkanmuodostuksen kansallisen tason kysymyksenä ja työmarkkinaosapuolten välisenä.

”Lakisääteinen minimipalkka on uhka menestyksekkäälle pohjoismaiselle mallille, ja siksi elintarvikealan ammattiliitot kehottavat maidensa edustajia vastustamaan esitystä EU-komissiossa”, liitot sanovat tiedotteessaan.

Pohjoismaisella mallilla liitot tarkoittavat sitä, että työehdoista sovitaan pääasiassa työmarkkinaosapuolten välisin työehtosopimuksin.

”Mallin tulokset näkyvät hyvänä työllisyysasteena, tasa-arvona ja suhteellisen korkeana hyvinvointina”, tiedotteessa sanotaan.

Komissio ei romuta suomalaista järjestelmää

Komission uusi puheenjohtaja von der Leyen ei kuitenkaan ole esittämässä pohjoismaisen mallin romuttamista ja korvaamista minimipalkalla.

Von der Leyen eritteli näkemyksiään heinäkuussa Euroopan parlamentissa pitämässään linjapuheessaan.

Hän sanoi esittävänsä minimipalkkaa, mutta pitävänsä kuitenkin optimaalisena sitä, että palkoista sopiminen pysyy kuitenkin työnantaja- ja työntekijäliittojen käsissä, koska ne ”räätälöivät minimipalkan alalle ja alueelle sopivaksi.”

Hän totesi myös, että kyseessä olisi kehikko täydentämään paikallisia liittosopimuksia, jotka jo nyt neuvottelevat palkkasopimuksista.

Liitot tukevat muiden maiden malleja

Pohjoismaiset elintarvikealan ammattiliitot tukevat kuitenkin muiden maiden valitsemia kansallisia työmarkkinamalleja ja niiden kansallisia vähimmäispalkkamalleja.

Elintarvikealan ammattiliittojen Pohjoismainen unioni edustaa 12 ammattiliittoa ja yli 130 000 jäsentä kaikista Pohjoismaista. Suomesta Pohjoismaisen unionin jäseniä ovat Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ja Ammattiliitto Pro.