Unitutkijana tunnettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Timo Partonen luopuisi kellojen siirtelystä, nimenomaan kesäajasta.

- Normaaliaika [eli ”talviaika”] olisi parempi vaihtoehto, jos sitä noudatettaisiin pysyvästi, Partonen sanoi tänään MTV:n Huomenta Suomessa.

Kelloja siirretään taas normaaliaikaan sunnuntaina 25. lokakuuta.

Partosen mukaan vasta viime aikoina on alkanut tulla tutkimustietoa kellojen siirtelyn vaikutuksista ihmisten terveyteen.

- Haittoja on alkanut ilmaantua. Tulee vakavasti kysyttäväksi, kannattaako tätä kesäajan käyttöä jatkaa, Partonen sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi kattava saksalaistutkimus totesi, että kesäajan käyttö rasittaa etenkin iltavirkkuja. Muutkaan eivät sopeudu kesäaikaan kunnolla.

- Se heikentää unen laatua ja aiheuttaa väsymystä, Partonen sanoo.

Partosen mukaan kellojen siirtämisen seurauksena uni näyttää muuttuvan katkonaiseksi. Tätä jatkuu ainakin neljä päivää, joillain pidemmänkin aikaa.

- Iltavirkut eivät näytä saavan lainkaan kiinni kesäajasta. Heidän nukkumisensa kärsii koko sen ajan, Partonen sanoo.

Hänen mukaansa useammassakin tutkimuksessa on todettu myös, että kesäajan käyttö rasittaa osaa sydänsairaista. Hän toteaa, että myös vuorotyö on ongelmallista.

- Ihmisen sisäinen kello jää aina jälkeen ulkoisissa kellonsiirroissa. Jos ulkoa tulee vaatimus, että täytyy olla hereillä ja valmis, se voi olla omalle elimistölle liian kova vaatimus, Partonen sanoo.