Suomen jatkopaikka jääkiekon MM-kisoissa on käytännössä selvä. Unkari hävisi Leijonille keskiviikkona Pietarissa 0-3.

Juhlahumua ottelusta ei jäänyt. Unkari ehkä hävisi ottelun, mutta pelasi materiaaliinsa nähden upean ottelun. Maalivahti Adam Vai oli ottelun sankari 48 torjunnallaan.

Suomen valmennusjohto voi katsoa peiliin. Ensimmäisessä erässä Suomi pelasi puolivaloilla ja arvioi Unkarin taktiikan täysin väärin. Unkari yrittikin nopeilla ja suoraviivaisilla hyökkäyksillä tehdä aikaisen johtomaalin, jossa ei sentään onnistunut.

Toista ja kolmatta erää Suomi hallitsi täysin. Maalipaikkamäärästä olisi voinut tehdä kymmenenkin maalia, mutta laukaukset pysähtyivät Vaihin. Atte Ohtamaan veto sentään muutti Unkarin pelaajasta suuntaa ja Suomi sai toisessa erässä helpottavan avausmaalinsa.

Kolmannessa erässä Suomelle osui Mikko Koivu, joka sai hyökkäyksessä kahdella yhtä vastaan hienon syötön Mikael Granlundilta. Loppunumerot 3-0:aan viimeisteli Aleksander Barkov ylivoimalla. Suomi sai kuusi ylivoimaa, joista hyödynsi vain yhden.

Suomen ongelmat ovat hyökkäysten käynnistämisessä. Pakkiosastolta puuttuu myös Kimmo Timosen kaltainen kovan luokan kiekollinen pakki, joka tarvittaessa ampuisi maalejakin. Suomen pakit ampuivat Ohtamaata lukuun ottamatta ilman maskia Vaita päin tai maalin ohi.

Nuorista Kultaleijonista Patrik Laine sai useita maalipaikkoja, mutta ei tällä kerralla onnistunut. Sebastian Aho menetti Koivun ja Granlundin ketjussa paikkansa toisessa erässä Komaroville.

Teemu Pulkkinen sai vastuuta ylivoimalla ja laukoi paljon, mutta sihti oli pielessä. Pulkkinen otti myös ääliömäisen hyökkäyspään jäähyn. Hänen onnekseen Unkarin ylivoima oli luokatonta.

Juuse Saros on pelannut Leijonien maalilla kaksi ottelua ja pitänyt molemmissa matseissa nollan. Viime vuoden MM-kisoissa Saros nollasi Slovakian, mutta joutui urakoimaan paljon enemmän. Unkari-ottelussa Saros selvisi 13 torjunnalla.

Unkari on Pietarin lohkon heikoin joukkue. Seuraavaksi vastaan tulevat lauantaina Ranska ja sunnuntaina Slovakia. Näiltä joukkueilta löytyy paljon enemmän yksilötaitoa ja Ranskahan teki Unkaria vastaan kuusi maalia. Tosin Unkarin peli oli siinä matsissa avoimempaa.

Suomella ei ole Ranskaa ja Slovakiaa vastaan varaa hukata maalipaikkoja. Pakkien avauspeliä pitää terävöittää ja maalipaikkojen luomista voisi yksinkertaistaa. Unkari-ottelu antoi Suomelle varmasti varoituksen.

Yhdessä asiassa Unkari vei suomalaisista voiton. Unkarin intohimoiset fanit pitivät hallissa mekkalaa suomalaisia paljon enemmän. Unkarin fanien takia maan jääkiekon tason toivoisi nousevan.