Unkarin suomalaisille europarlamentaarikoille ja tutkijoille lähettämät vaatimuksen anteeksipyynnöistä puhuttavat nyt laajasti. Viimeksi anteeksipyyntövaatimuksesta kertoi eilen perjantaina kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa.

”Unkarin valtio tarjoaa minulle ”mahdollisuuden” pyytää anteeksi levittämääni ”valheellista tietoa”. Tosiasia on, että Unkarin hallitukselle hätätilaoikeudet suonut poikkeustilalaki oli niin EU-lainsäädännön kuin Unkarin perustuslain vastainen”, Sarvamaa kertoo Twitterissä.

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö kertoo saaneensa vastaavanlaisen kirjeen jo huhtikuussa.

”Unkari lähettänyt näitä jo pitkin kevättä. Sain "valistuskirjeen" jo 15.4. Unkarin suurlähettiläältä kritisoituani Unkarin hätätilalakia, joka antoi hallitukselle poikkeuksellisen vallan ohi parlamentin ilman määräaikaa. Anteeksipyyntövaatimusta ei ollut”, hän tviittaa.

Niinistön mukaan näyttää siltä, että massapostitusta on suurlähetystöstä harrastettu kaikille, jotka Unkarin tilannetta ovat julkisuudessa kommentoineet.

”Nähtävästi Sarvamaa on lisäksi saanut erityisen kirjeen. Mikään painostukseksi tulkittava ei saa tietenkään vaikuttaa kritiikkiin, päinvastoin.”

Eurooppalaiseen politiikkaan, filosofiaan ja aatehistoriaan erikoistunut yliopistotutkija Timo Miettinen pitää tilannetta hämmentävänä. Hän kertoo saaneensa vastaavan kirjeen muutama viikko sitten.

Ylen mukaan Unkarin hallitus vaatii anteeksipyyntöä myös tutkija Heino Nyyssöseltä, joka on sanonut, että Unkari alkaa näyttää diktatuurilta.

Unkarissa asuva Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Annastiina Kallius kuvailee toimintaa malliesimerkiksi siitä, kuinka on mahdotonta tutkia Unkaria ilman, että maan hallinto vetää mukaan politiikkaan. Myös hän on saanut kirjeen.

”Todella aggressiivista”, hän luonnehtii Twitterissä.

Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen sanoo Unkarin johdon toiminta osoittavan, mihin demokratian alasajo ja diktatuuri johtavat: perusoikeuksien rajoittamiseen ja kumoamiseen.

”Ilman demokratiaa ei ole vapautta.”

Osan kirjeistä on allekirjoittanut Unkarin suurlähettiläs, osan valtiosihteeri Zoltán Kovács, joka tunnetaan laajasti pääministeri Viktor Orbánin puhemiehenä.

Sekä Yle että Helsingin Sanomat kertovat saaneensa vastaavanlaisia kirjeitä.

Unkarin Suomen-suurlähettiläs Györky Urkuti arvosteli viime viikolla Yleä kovin sanoin myös Puheenvuoron blogissaan.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) kommentoi tapauksia Lännen Medialle korostamalla tutkijoiden akateemista vapautta.

” Yleisesti ottaen tutkijoiden lähestymisyrityksillä ei pidä yrittää tätä vapautta kaventaa.”

Unkarin hallituksen kansainvälisen viestinnän toimisto vahvisti lauantaina STT:lle, että se on lähettänyt anteeksipyyntöä vaativia kirjeitä maan hallintoa kritisoineille tahoille.

Kirjeet liittyivät Unkarissa maaliskuun lopulla hallitukselle annettuihin poikkeusvaltuuksiin. Hallitus sai tuolloin toistaiseksi voimassa olevan valtuudet hallita maata ohi parlamentin, mikä herätti myös kansainvälistä kritiikkiä ja huolta maan demokratian tilasta.

Toimiston mukaan maan demokratian tilaa arvioitiin väärin perustein.

"Olemme jakaneet kirjettä usean diplomaattiedustustomme kautta niille mediajulkaisuille ja muille kansainvälisille tahoille, jotka levittivät tätä perusteetonta kritiikkiä, ehdottaen heille, että tämä on hyvä hetki pyytää anteeksi", vastauksessa sanotaan.

Päivitetty klo 12.10: Lisätty Unkarin hallituksen vastaus.

Lue seuraavaksi: