Unkarin suurlähetystö Helsingissä ottaa kantaa keskusteluun Suomen ja Unkarin välillä. Unkarin pääministeri Viktor Orbán jatkoi viikonloppuna Suomi-kritiikkiä, jota Unkarissa on ollut esillä jo jonkun aikaa. Katso suurlähetystön Facebook-päivitys jutun lopusta.

Orbán toisti viikonloppuisessa puheessaan johtamansa Fidesz-puolueen jo aikaisemmin esittämät syytökset, joiden mukaan Suomi voi vaatia EU-mailta oikeusvaltioperiaatteen noudattamista, koska Suomessa oikeuslaitos on poliittisessa kontrollissa. LUE MYÖS: Historiantutkija arvioi Viktor Orbánin puhetta: ”Ei kai autoritaari tuon selkeämmin voi maailmankuvaansa ilmaista”

”Pääministeri Orbán ei hyökännyt Suomea vastaan lauantaina puheessaan”, vastaa Unkarin suurlähetystö vastauksena suomalaismedian uutisoinnille.

LUE MYÖS: Laura Huhtasaari tapaus Unkarista: ”Venäjä on erittäin tyytyväinen, jos Suomi suututtaa Naton jäsenen”

”Hän kutsui suomalaiset ystäviksi puheessaan kolmekin kertaa. Samalla hän tosiaan puhui avoimesti myös Suomen oikeusvaltiotilanteen heikkouksista. Kyseessä on vastaväite, koska ensin Unkari joutui ankaran oikeusvaltioarvostelun kohteeksi, vaikka ei ole edes olemassa mitään yleistä näkemystä tai määritelmää siitä, mitä oikeusvaltio tarkoittaa. Oikeusvaltio ei ole mitään tarkka oikeuskäsite, vaan pikemminkin hämärä poliittinen väline joillekuille poliittisissä väittelyissä. Myös senkin takia Unkari torjuu Suomen pyrkimystä sitoa EU:n tukirahoja oikeusvaltioasioihin. Suomi ja Unkari ovat siis tästä asiasta eri linjoilla, mutta siitä huolimatta Suomi ja suomalaiset ovat aina Unkarin ja unkarilaisten hyviä ystäviä ja rakastettuja kielisukulaisia”, suurlähetystön Facebook-päivityksessä sanotaan.

LUE MYÖS: Tutkijan havainto Viktor Orbánin Suomi-ryöpytyksestä: ”Hyvin tietoinen provokaatio”

Yksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteista on sitoa EU-tukirahojen saaminen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Unkari on yksi EU:n tukirahojen suurimmista saajamaista. Unkari vastustaa yritystä sitoa tukirahat oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) muistutti lauantaina Ylelle, että kyseessä on Euroopan parlamentin aloite.

”Suomi tekee tässä nyt sen, mitä meille unionin puheenjohtajamaana kuuluu. Me johdamme puhetta ja emme ole minkäänlainen yleinen syyttäjä asiassa”, hän totesi.

LUE MYÖS: Tytti Tuppurainen: ”Ei riitä, että kansanvalta toteutuu Suomessa”

Keskustelua Puheenvuoro-blogipalvelussa:

Kannattaako Suomen toimia tuomarina Unkarin ja Puolan oikeusvaltio-ongelmissa?

Kumotkaa tuoreeltaan Orbánin väitteet!