Metsäteollisuusyhtiö UPM-Kymmenen toimitusjohtaja Jussi Pesonen otti torstaina kantaa mekaanisen metsäteollisuuden sovintoesityksen hylkäämiseen. Sovintoesitys kaatui, koska Teollisuusliitto ei hyväksynyt kiky-tunteja koskevaa mallia.

”Teollisuusliitto hylkäsi mekaanista koskevan sovintoesityksen. Täytyy vaan vakavana toistaa: ’Valitettavasti tällä ay-toiminnalla investoinnit menevät muualle ja perustervettä toimintaa joudutaan Suomessa sopeuttamaan. Kilpailukyky ja häiriötön toiminta ratkaisevat’”, UPM:n Pesonen kirjoittaa Twitterissä.

Kun sopua työehdoista ei saatu aikaan, jatkuvat Teollisuusliiton laajat lakot sahoilla ja vaneritehtailla. Meneillään oleva lakko kestää 24. helmikuuta asti ja sen piirissä on noin 10 000 työntekijää.

Myös työnantajajärjestö Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén pitää tilannetta vakavana.

”Sahat, vaneri-ja liimapuutehtaat jatkavat seisomistaan,vaikka lakko on kestänyt kohta kolme viikkoa. Musta päivä suomalaiselle teollisuudelle ja työpaikoille. Teollisuusliitto jatkaa ulkomaalaisten, pidempää työaikaa tekevien kilpailijoiden pussiin pelaamista ja tuotannon ulosajoa”, Hollmen kirjoittaa.

Teollisuusliiton mukaan keskeinen syy sovintoesityksen hylkäämiselle löytyy esitykseen sisältyvistä kiky-tunneista.

”Valtakunnansovittelijan esityksessä on palkkaratkaisun osalta hyviäkin piirteitä. Valitettavasti sovintoesityksen kiky-tunteihin liittyvät ratkaisut eivät ole meidän kannaltamme hyväksyttäviä”, Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen sanoo tiedotteessa.

Sovittelijan esityksessä kiky-tunnit poistuisivat, mutta näiden sijaan työnantajalla olisi oikeus muuttaa työnjohto-oikeudella uudenvuoden-, loppiais-, vapun-, helatorstai- ja itsenäisyyspäiväviikon lauantai sekä pääsiäisen jälkeinen lauantai säännöllisiksi työpäiviksi kolmen arkipyhäviikon osalta. Lisäksi sovintoesityksessä työntekijöiltä poistuisi arkipyhäkorvaus pitkältäperjantailta sekä helatorstailta, Teollisuusliitto kertoo.

”Neuvottelutilanne on hyvin vaikea, tavoitteenamme on kuitenkin saada alalle uusi sopimus mahdollisimman nopeasti”, liitto toteaa.

Teollisuusliitto vastasi maanantaina, laajentaessaan mekaanisen metsäteollisuuden lakkoa, työnantajapuolen kritiikkiin vastuuttomasta toiminnasta. Teollisuusliitto pitää arvostelua liiallisena, sillä Teollisuusliitto on neuvotellut eri aloilleen jo 17 uutta työehtosopimusta.

LUE MYÖS: