Mistä lähtien sotilasliitto Naton ilmatilan valvonnan aloittaminen on ollut pieni askel, kysyy pitkän sotilasuran Puolustusvoimien palveluksessa Suomessa ja ulkomailla tehnyt kommodori (evp) Mikko Taavitsainen Puheenvuoro-blogipalvelussa.

Taavitsainen, vastavalittu perussuomalainen kunnanvaltuutettu, esittää kysymyksensä kansanedustaja Mikael Jungnerille (sd.) tämän blogissa. Jungner katsoo blogikirjoituksessaan, että Nato-maa Islannin ilmatilan valvomiseen osallistuminen olisi ”perusteltu ja luonteva jatko pohjoismaiselle puolustusyhteistyölle”.

–Kyse ei tule olemaan ilmapuolustuksesta eikä Islannin ilmatilan turvaamisesta. Kyse on käytännössä pienestä askeleesta oikeaan suuntaan, yhteisestä harjoitustoiminnasta, Jungner kirjoittaa.

–Mikäli Suomi päättää osallistua myös paljon puhuttuun tunnistuslentotoimintaan, on hyvä muistaa että näitä tunnistuslentoja tehdään Islannissa hyvin harvoin, ei edes kerran vuodessa, Jungner jatkaa.

Muun muassa Lähi-idässä sotilasasiamiehenä toiminut Mikko Taavitsainen kirjoittaa, että Jungnerin kuvailu pienestä askeleesta ja harjoitustoiminnasta naurattaa häntä.

–Suomen ilmavoimilla ei ole mitään opittavaa tunnistuslentotoiminnasta Islannin alueella. Olemme aina osanneet ko. asian riittävän hyvin kotimaan lähialueella lentävien harjoittamina. Miksi lähteä harjoittelemaan kalliisiin olosuhteisiin sellaista, johon harjaannutaan kotimaassakin? Taavitsainen ihmettelee.

Taavitsainen ihmettelee etenkin Jungnerin toteamusta siitä, että suomalaislentäjät eivät saisi voimankäyttöön liittyviä käskyjä Natolta tai muilta pohjoismailta ”edes äärimmäisen epätodennäköisessä itsepuolustustilanteessa”. Taavitsaisen mukaan tällainen komentoketjun epäselvyys voisi jopa vaarantaa lentäjien turvallisuuden.

–Entisenä aluevalvonnan ammattilaisena sanon suoraan Jungnerin kirjoitelmasta: Täyttä kansankusetusta SDP:n mausteilla, Taavitsainen kirjoittaa.

Jungner vastaa Taavitsaisen ihmettelyyn. Hänen mukaansa ”lentäjät eivät tietenkään ole irrallisia komentoketjusta, mutta Nato/pohjoismaat eivät voi käskeä voimankäyttöön”.

–Merkittävä fakta. Tukea tietysti löytyy, koska tästä hankkeesta sovitaan yhdessä, Jungner kirjoittaa.

Lisäksi Jungner tarkentaa, että valvonnassa ”kyse ei ole pelkästä harjoittelusta”. Tämä jättää Taavitsaisen jälleen kyselemään.

–Kuka käskee suomalaislentäjää voimankäyttöön Islannissa? Minkälaisen komentoketjun takaa tuo päätös tulisi? --- Miten tämä syventää pohjoismaista yhteistyötä, ja miten kyse ei olekaan enää harjoittelusta, vaikka kirjoituksessanne sanotte: ”Kyse on käytännössä pienestä askeleesta oikeaan suuntaan, yhteisestä harjoitustoiminnasta.” Onko tämä harjoittelua vai ei? Sekavaa selittelyä! Taavitsainen kirjoittaa.

Taavitsaisen mukaan hän itsekin kannattaa pohjoismaiden yhteistyötä puolustusasioissa. Hänen mukaansa Jungner kuitenkin erehtyy tällä kertaa pahasti.

–Suomen osallistuminen Islannin ilmatilan valvontaan ulottaa yhteistyön suoraan Naton ja ulkomaan ydintehtäviin - alueellisen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen, hän lopettaa.

Kansanedustaja Jungner muistuttaa vielä, että pyyntö Suomen osallistumisesta tuli Islannilta, ei Yhdysvalloilta.

–Suomi osallistuisi ilmavalvontaan vuonna 2014 Norjan valvontavuorolla, ei USAn, hän toteaa.

Oppositio vastustaa hallituksen aikomusta ilmavalvontaan osallistumisesta, eikä hallituskaan ole asiasta yksimielinen. Ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan päätökseen varauman jättänyt vasemmistoliitto päättää asiasta vasta tulevan eduskuntakäsittelyn yhteydessä, ja myös Jungnerin edustama SDP pohtii vielä asiaa. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on korostanut, ettei ilmavalvonnassa ole kyse Suomen lähentämisestä Natoon.

-Suomen hallituksella ei ole mitään tarvetta eikä aikomusta muuttaa Suomen nykyistä kumppanuusyhteistyötä Naton kanssa suuntaan tai toiseen, Tuomioja kirjoittaa blogissaan.

Useat suomalaiset asiantuntijat ovat Mikko Taavitsaisen tavoin todenneet, että Nato-maan ilmatilan valvomiseen - siis maan puolustamiseen - osallistuminen olisi Suomelta uusi askel lähemmäs Natoa.