Urheilutuotejätti Adidas on BBC:n mukaan purkamassa sopimuksensa kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n kanssa. Sopimuksen purku tietää IAAF:lle noin 30 miljoonan euron taloudellisia menetyksiä.

Adidaksen mitta tuli täyteen IAAF:n korruptio- ja dopingskandaalien myötä. Huippuyleisurheilun sponsorointi ei ollut Adidakselle enää mielekästä.

Myös kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on hiljattain menettänyt merkittäviä tukijoitaan korruptioskandaalien takia. Juuri sponsoreiden lähtö johti FIFA:ssa toimiin, joiden myötä Sepp Blatter, Michel Platini ja monet muut vaikuttajat on hyllytetty. Käynnissä on perusteellinen puhdistus.

Huippu-urheilu mainostaa itseään puhtailla arvoilla, mutta viime kädessä kyse on puhtaasta bisneksestä. Kun rahaa jaetaan paljon, vie ihmisen ahneus usein voiton. Urheilun kattojärjestöjen korruptio ja urheilijoiden ottelumanipulointi sekä dopingin käyttö on seurausta puhtaasta rahanahneudesta.

Kun sponsorit laittavat pelin poikki, on urheilun uudistuttava. Adidaksen päätös sopimuksen irtisanomisesta voi auttaa kansainvälistä yleisurheilua merkittävästi. Yleisurheilu ei kykene uudistumaan, jos rahaa tulee lajille entiseen malliin.

Kansainvälisen jalkapallon puhdistaminen on ongelmallisempi juttu. Jalkapallon suosio vain kasvaa ja sitä myötä kasvavat lieveilmiötkin.

FIFA voi kaatua, mutta jalkapallo ei kaadu. Jalkapallo tarvitsee vahvan kattojärjestön väärinkäytösten valvomiseksi ja FIFA:n nykyistä tilannetta voidaankin pitää huolestuttavana.

Sponsoreilla on asiassa suurin valta. Niillä on mahdollisuus sanella FIFA:lle, miten toimitaan.

Kansainvälinen Olympiakomitea KOK:kin on viime vuosina joutunut kyseenalaiseen julkisuuteen, mutta FIFA:n tai IAAF:n kaltaisiin skandaaleihin se ei vielä ole ajautunut. Olympiakisat ovat kuitenkin kriisissä ylipaisumisensa takia. Vuoden 2022 talviolympiakisoja haettiin vain Kiinaan ja Kazakstaniin.

KOK:n sponsoreilla on mahdollisuus vaikuttaa olympiakisojen pelastamiseen. Pöhöttyneisyydestä on mahdollista päästä eroon ja kisoissa on aivan oikeasti mahdollista noudattaa kestävän kehityksen mallia, jota KOK on toistaiseksi esittänyt lähinnä pönöttävissä juhlapuheissaan.

Vuosi 2016 on toivottavasti merkittävä vuosi taistelussa urheilun mätäpaiseita vastaan. Sponsoreilta tarvitaan taistelussa apua.

Dopingista kärynnyt urheilija palaa tositoimiin kilpailukieltonsa jälkeen vain siinä tapauksessa, jos saa urheilemiselleen taloudellista tukea. Mikäli sponsorit kieltäytyvät tukemasta kärynnyttä urheilijaa, autetaan samalla urheilufania, jolla on oikeus vaatia puhdasta urheilua.