Kokkolan kaupunki rahoitti useita poliitikkoja tai heidän tukiyhdistyksiään eduskuntavaaleissa 2007 kaikkiaan 2800 eurolla, kertoo STT:n selvitys.

Kaupunginjohtaja Antti Isotaluksen mukaan taidetta tai keramiikkaa ostettiin Jutta Urpilaisen (sd.), Bjarne Kalliksen (kd.) ja Mika Lintilän (kesk.) kampanjoihin sekä Maakunnan puolesta ry:ltä, joka on ilmeisesti tukenut useampaa ehdokasta.

Kaupunginjohtaja päätti

Urpilaista tukeneelta yhdistykseltä Tulevaisuuden suunta ry.:ltä on Isotaluksen mukaan ostettu 700 euron hintainen taulu. Mika Lintilän tukiryhmältä ostettiin kuusi 50 euron keramiikkaesinettä eli yhteishinta oli 300 euroa. Bjarne Kalliksen tukiryhmältä ostettiin kaksi taulua, joiden yhteishinta oli 1100 euroa ja Maakunnan puolesta ry:ltä yksi 700 euron hintainen taulu.

Kaupunginjohtajan mukaan päätökset hankinnoista teki hän itse. Tarkoituksena oli hankkia sellaista lahjatavaraa, jolla oli kaupungille käyttöä.

Isotalus sanoo, että hänellä ei ole käsitystä, keitä ehdokkaita Maakunnan puolesta ry. eduskuntavaaleissa tuki.

Julkisuudessa on epäilty, että yhdistys tuki keskustataustaisia ehdokkaita. Isotalus ei pitänyt outona, että kaupunki antaa vaalitukea yhdistykselle, jonka tukemia ehdokkaita ei edes tiedetä.

-Sitä minä en tiedä, ketä tai keitä yhdistys on tukenut ja millä tavalla. Pitääkö meidän välttämättä sitä tietää? Kaupungin kannalta on ollut tärkeintä, että on hankittu sellainen taulu tai tavara, jolla on meille käyttöarvoa, Isotalus sanoi perjantaina.

Taulukauppaa Kokkolassa

SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen eduskuntavaalikampanja maksoi hänen oman ilmoituksensa mukaan vajaa 32000 euroa. Taulukauppa tuotti yrityksiltä 7650 euroa ja taulumyynti etujärjestöiltä, säätiöiltä, yhdistyksiltä tai vastaavilta 1800 euroa.

Urpilainen kertoi perjantaina, että tauluja ostaneet ovat keskipohjanmaalaiset yritykset, Kokkolan kaupunki, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä ja Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu, jossa Kokkolan kaupunki on osakkaana.

Urpilainen muistutti, että kaikki yksittäiset tuet olivat alle 1700 euroa, joten niitä ei ole tarvinnut eritellä vaalirahailmoituksessa, eikä mitään laittomuutta ole tapahtunut.