Valtiovarainministeriön viime viikolla julkistama budjettiesitys piti sisällään alkoholiveron kiristyksen. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitossa ihmetellään alkoholiveron painotuksia.

Valtio aikoo kerätä alkoholiveron nostolla ensi vuonna 125 miljoonaa euroa lisätuloja.

-Ilmeisesti hallitus on jälleen korottamassa mietojen alkoholijuomien veroa enemmän kuin väkevien. Hallituksen politiikka on hyvin ristiriitaista, kun toisaalta ehdotetaan miedon keskioluen laimentamista ja siirtämistä Alkoon, mutta veroratkaisuilla suositaan väkeviä juomia. Valtaosassa EU-maita alkoholivero painottuu väkeviin alkoholijuomiin. Tämäkö on meillä sitä vastuullista alkoholipolitiikkaa, liiton toimitusjohtaja Elina Ussa kysyy.

Hän muistuttaa, että pohjoismaisen alkoholitilaston mukaan Suomessa kulutetaan merkittävästi enemmän väkeviä alkoholijuomia kuin muissa Pohjoismaissa.

Vuodesta 2000 viinien ja väkevien alkoholijuomien reaalihinnat ovat laskeneet ja samaan aikaan oluen, siiderien ja long drink -juomien reaalihinnat ovat nousseet. Tämä ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportista Alkoholijuomien hintakehitys 2012.

Edellinen alkoholijuomaveron nosto vuonna 2012 suosi Ussan mukaan väkeviä juomia ja viinejä, joiden verotusta kiristettiin 10 prosenttia, kun panimojuomien verotusta kiristettiin 15 prosenttia.

Veronmaksajain keskusliiton sivuilta löytyy laskelma, jonka mukaan runsaan 13 euron Koskenkorva-pullon hinta nousee valtiovarainministeriön esittämän veronkiristyksen myötä ensi vuonna 1 euron. Oluttölkki kallistuu 10 senttiä ja vajaan kympin viinipullo 0,45 euroa.