Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho saa kovaa kritiikkiä kiistettyään sen, että Australian metsäpalot johtuisivat ilmastonmuutoksesta. Halla-aho kritisoi erityisesti vihreiden puheenjohtajaa, sisäministeri Maria Ohisaloa tällaisen näkemyksen esittämisestä.

Nyt Halla-ahon päivitykseen tarttuvat niin Ohisalo kuin vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson. Myös metsätutkija Panu Halme tyrmää Halla-ahon väitteen siitä, että ”metsäpalot eivät tietenkään oikeasti johdu ilmastonmuutoksesta”.

LUE SEURAAVAKSI: Poliisi kertoi äärivasemmiston rikosten ryöpsähdyksestä Helsingissä – Nyt ilmiön taustaa selventää ylikomisario Jari Taponen

Halla-aho arvioi, että useimmissa maissa metsät palavat hallitsemattomasti siksi, että niitä ei hoideta harvennushakkuilla, eikä niissä ole metsätaloutta palvelevaa metsätieverkostoa estämässä palojen leviämistä.

”Suomessa juuri metsätalous on käytännössä lopettanut metsäpalot. Ilmastohörhöily ei ole ainoastaan tyhmää, se on myös vaarallista niin taloudelle kuin ihmisille ja luonnollekin. Jos leikimme, että metsäpalot muualla maailmassa johtuvat ilmastonmuutoksesta ja lakkaamme tämän vuoksi käyttämästä metsiämme ja huolehtimasta niistä, metsät palavat kohta meilläkin”, Halla-aho totesi Facebook-päivityksessään.

Juttu jatkuu Facebook-päivityksen jälkeen.

Ohisalo viittaa Halla-ahon päivitykseen ja toteaa olevansa huolissaan tieteeseen, tutkijoihin ja tutkimukseen kohdistuvasta epäluulosta, jota ”ruokitaan erityisesti poliittisen oikeiston riveistä”. Hänen mukaansa tutkimusta ja yksittäisten tutkijoiden uskottavuutta kyseenalaistetaan, kun tutkimustulokset ovat epämiellyttäviä, vaikka tieteen vapaus ja riippumattomuus ovat keskeisiä demokratian rakennuspalikoita.

LUE SEURAAVAKSI: Sotatieteiden tohtori: Donald Trumpilta odottamaton lausunto – Tältä näyttää Iranin ja USA:n konflikti nyt

”Pahimmissa esimerkeissä poliitikot pyrkivät alistamaan tieteen omiin tarkoitusperiinsä, samalla kun muitakin instituutioita poliisista oikeuslaitokseen kyseenalaistetaan. Tällaisia kaikuja kuulemme nyt Suomessa surullisen paljon. Tohtorina, tutkijaksi kouluttautuneena ja tutkijan töitä elämässäni vuosia tehneenä seuraan keskustelua erittäin huolestuneena”, köyhyystutkijana työskennellyt Ohisalo toteaa Facebook-päivityksessään.”

”Tarvitsemme tiedettä, jotta maailmaa ei rakennettaisi mutulle. Erityisesti politiikassa tarvitaan tieteen tuloksia, jotta tekisimme päätöksiä perustuen faktoihin ja laajempiin ilmiöihin, ei vain yksittäisten ihmisten fiiliksiin ja näkemyksiin.”

Juttu jatkuu Facebook-päivityksen jälkeen.

Andersson puolestaan hämmästelee Halla-ahon ulostuloa, sillä ”Australiassa on käsillä surullinen luonnonkatastrofi, jonka toivoisi herättelevän ihmisiä ympäri maailman ratkaisemaan ilmastokriisiä”. Maailma tarvitsee Anderssonin mukaan harhaan johtamisen sijaan vastuullista ja oikeudenmukaista ilmastopolitiikkaa, jolla päästöt saadaan nopeaan laskuun.

”Maailman palaessa toivoisin, että tällaisen tietoisen harhaan johtamisen ajat olisivat jo ohi, mutta selvästikään näin ei ole. On päivänselvää, että luonnonkatastrofit ovat aina monen tekijän summia, mutta samalla tavalla on myös selvää, että lämpenevä ilmasto tekee katastrofeista tuhoisampia ja useammin toistuvia. Halla-Ahon flirttailu ilmasto- ja tiedevastaisuuden kanssa on todella huolestuttavaa, kun ottaa huomioon, että kyseessä on opposition suurimman puolueen puheenjohtaja”, Andersson toteaa Facebook-päivityksessään.

Juttu jatkuu Facebook-päivityksen jälkeen.

Metsätutkija vaikuttaa pöyristyneeltä

Jyväskylän yliopistossa metsätutkijana työskennellyt Panu Halme tyrmää Halla-ahon arviot Facebook-kommentissaan. Hänen mukaansa päivitys sisältää useita asiavirheitä. Hän kertoo työskentelevänsä kuluvan talven tutkijana Australian Melbournessa ja seuraavansa tilannetta paikan päällä. Halme ei usko yhdenkään metsätutkijan olevan kanssaan eri mieltä.

”Ennakoivia polttoja tai raivauksia ei ole estetty, ja todellakaan palot eivät ole tuhopolttajien tekosia”, hän toteaa ja jakaa aiheesta The Guardian lehden artikkeleita.

”Australian tämänhetkiset palot ovat yksi aikamme pahimmista luonnonkatastrofeista. On todennäköistä, että jo nyt niiden takia on kadonnut useita lajeja sukupuuttoon. Kaikki paikalliset luonnontieteilijät ovat sitä mieltä, että palot ovat yhteydessä ilmastonmuutokseen, ja Australiassa koettiin juuri historian kuivin vuosi.”

Halme syyttää omassa Facebook-päivityksessään Halla-ahoa valheellisen tiedon levittämisestä ja toivoo, että suomalaiset luonnontieteilijät tarttuvat joukolla vääristelyyn.

”Australiassa palaa nyt myös käsiteltyjä metsiä ja äskettäin palaneita seutuja. Tuo postaus on täynnä valheita ja vääristelyä. Tutkijataustaisena Halla-ahon täytyy tietää valehtelevansa. Alhaista”, Halme kirjoittaa Twitterissä.

Juttu jatkuu Twitter-päivityksen jälkeen.

Myös Ilmatieteen laitoksen tieteellinen johtaja Ari Laaksonen vastaa Halla-aholle Twitterissä, että metsäpaloriski kasvaa kuivuuden ja lämmön myötä ja Australiassa on ollut kuivin ja lämpimin vuosi 120 vuoteen.

”Ilmastonmuutoksella on osuus näihin ennätyksiin”, Laaksonen tviittaa.

”Tämä ei ole hörhöilyä.”

Juttu jatkuu Twitter-päivityksen jälkeen.

Lisäksi australialainen metsäekologian tutkija Sue Baker Tasmanian yliopistosta toteaa Twitterissä, että on hyviä perusteita arviolle siitä, että ilmastonmuutos vaikuttaa voimakkaasti Australian metsäpalokriisiin sitä ajavana tekijänä. Hän ei tosin viittaa Halla-ahon Suomessa käynnistämään keskusteluun.