Vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö ja perussuomalaisten ex-varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari mahtuivat 20 nimen listalle, jolla EU-asioihin keskittyvä verkkolehti Politico esittelee potentiaalisia tulevia europarlamentin isoja nimiä.

Erityisesti Huhtasaari nostetaan esiin ehdokkaana täyttämään isoja saappaita.

”Hän on jäsen Identiteetti ja demokratia -ryhmässä, joka on viime vuosina menettänyt kaksi karismaattisinta johtajaansa: Matteo Salvinin ja Marine Le Penin. Voisiko nuori, suorapuheinen nainen kuten Huhtasaari täyttää aukon?” Politico kysyy.

Salvini ja Le Pen olivat vuorollaan Identiteetti ja demokratia -ryhmän edeltäjän eli Kansakuntien ja vapauden Eurooppa -ryhmän johtohahmoja ja he olivat kokoamassa kesällä 2019 syntynyttä uutta kansallismielistä, maahanmuuttovastaista ryhmää.

LUE MYÖS:

Maahanmuuttovastaista Lega-puoluetta johtava Salvini toimi sisäministerinä Italian syksyllä kaatuneessa hallituksessa, Le Pen puolestaan johtaa Ranskan patrioottista Kansallista liittoumaa ja toimii kansanedustajana. Molemmat tunnetaan Venäjä-mielisyydestä ja läheisistä suhteista Vladimir Putiniin, ja molempien puolueita on myös epäilty venäläisestä vaalirahoituksesta.

Politico mainitsee opettajataustaisen Huhtasaaren olleen ehdolla presidentinvaaleissa ja tulleen kolmanneksi saatuaan kuusi prosenttia äänistä.

”Hän on Suomen EU-eron kannattaja ja Donald Trumpin vahva tukija”, Politico kuvaa.

Toinen huomiota saava suomalaismeppi on Ville Niinistö (vihr). Politico muistuttaa hänen toimineen Suomen ympäristöministerinä ja olevan presidentti Sauli Niinistön veljenpoika. Niinistö toimii europarlamentin vihreän ryhmän teollisuus- tutkimus- ja energiavaliokunnan koordinaattorina. Tämä tarkoittaa hänen valvovan ryhmän työtä alaa koskevissa asioissa. Politicon mukaan Niinistö ja parlamentin vihreä ryhmä pyrkivät värittämään komission aloitteet ”tummemman vihreiksi”.

LUE MYÖS: