Luottoluokittaja S&P Global Ratings on pitänyt Suomen luottoluokituksen ennallaan tasolla AA+. Luokituksen näkymät ovat vakaat, vaikka talouskasvu onkin hidastumassa.

S&P:n mukaan hyvän työllisyyskehityksen ja kasvun jatkuminen edellyttää rakennemuutosten etenemistä uudenkin hallituksen aikana. Suomen pitkäaikaisia haasteita ovat väestön ikääntyminen ja työvoiman vähentyminen. Jos rakennemuutokset eivät onnistu, S&P voi joutua harkitsemaan luottoluokituksen laskua, laitos varoittelee.

S&P käy arviossaan läpi uuden sdp-johtoisen hallituksen aikeita. Luottoluokittaja kuvaa hallituksen ohjelman ”keskittyvän ympäristöpolitiikkaan ja lupaavan lisätä panostuksia julkisiin palveluihin”.

Rinteen hallituksen menolisäysten rahoituksessa keskeistä on työllisyysasteen nousu 75 prosenttiin, S&P toteaa – aihe, josta on Suomessa väitelty viikonloppuna. Työministeri Timo Harakan (sd) erityisavustaja herätti viikonloppuna keskustelua lausunnollaan, jonka mukaan 75 prosentin työllisyysaste ei olekaan Rinteen hallituksen ensisijainen tavoite.

S&P arvioi, että työllisyystavoitteen saavuttaminen on tiukassa.

”Erityisesti, emme odota hallituksen hyötyvän työllisyystavoitteensa tavoittelussa suhdanteesta, koska suhdannetekijät ovat merkittävästi viilentyneet.”

Tilastot heinäkuulta 2019 vihjaavat työllisyyden kasvun tyrehtyneen.

”Seurauksena uskomme, että työllisyystavoitteen saavuttaminen vaatii merkittäviä rakennemuutoksia, joita on toistaiseksi näkyvissä vain rajoitetusti. Tässä mielessä luottamus Suomen yleiseen uudistumiskykyyn otti osuman maaliskuussa 2019, kun parlamentti epäonnistui sosiaali- ja terveyspalveluita uudistavan lainsäädännön toteuttamisessa”, S&P toteaa viitaten Sipilän hallituksen kauteen.

Rinteen hallitus kokoontuu ensimmäiseen budjettiriiheensä tiistaina.

S&P odottaa Suomen talouden kasvavan noin 1,2 prosentin vauhtia vuosina 2020-2022.

LUE MYÖS: Hämmästys leviää: Onko hallitus luopunut työllisyystavoitteestaan? – ”Tämä on iso uutinen”