Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi tyrmää pääministeri Sanna Marinin (sd) vihjaukset verotukseen tulossa olevista muutoksista.

Marin korosti torstaina Iltalehden haastattelussa, että mikäli säästöjä tehdään, on myös pyrittävä lisäämään valtion tuloja, jotta leikkaukset jäisivät mahdollisimman pieniksi.

”Sopeutuksessa niin menosopeutus kuin tulot ovat oma kokonaisuutensa. Sdp:llä on ollut esittää tulopuolelle ratkaisuja, jotka eivät heikennä työllisyyttä vaan puuttuvat verojärjestelmässämme oleviin aukkoihin. Sdp:n vaaliohjelmasta löytyy lukuisia esityksiä, kuten myös puolueen vero-ohjelmasta”, pääministeri sanoi.

Iltalehti laskee, että listaamattomien yritysten osinkoverohuojennuksen supistaminen, viiden prosentin lähdevero osinkoveroista vapautetuille yhteisöille ja yritysverotuksen korkovähennysrajoitusten tiukentaminen toisivat valtiolle vuotuisia lisätuloja noin 700–800 miljoonaa euroa.

Romakkaniemi moittii keinoja yksipuolisiksi.

”Hyvä pääministeri, julkisen sektorin työpaikat maksetaan yksityisen sektorin investoinneista. Rokottamalla investointien tuotto-odotuksia veronkiristyksillä, se heikentää työllisyyttä vähintäänkin yhtä paljon kuin työn verotuksen kiristäminen. Marinin keinot ovat muutenkin kovin yksipuoliset: veronkorotukset, veronkorotukset, veronkorotukset. Jo nyt elokuussa kiristetään polttoaineiden, erityisesti dieselin verotusta. Se menee suoraan yritysten kuljetuskustannuksiin, koska korvaavia keinoja ei ole”, hän kommentoi Twitterissä.

Romakkaniemen mukaan polttoaineveron kiristykset heikentävät suomalaisten vientiyritysten kilpailukykyä ja siten työllisyyttä.

”Korvaavien keinojen oloissa päästötkin vähenevät veronkorotuksilla vain kun menetämme tuotantoa ja työtä Suomesta. Sama linja on jatkumassa liikenteen vähäpäästöisyysohjelmassa: sieltä on tulossa "rajoita, kiellä, verota" -linjan mukaisia ratkaisuja, sen sijaan että esitettäisiin kannustimia sekä markkinaperusteisia ratkaisuja vähentää päästöjä”, hän sanoo.

Lue seuraavaksi: