Riitely kiky-tunneista kärjistyy nyt laajoiksi työtaisteluiksi.

Ammattiliitto Pro aloittaa kahden viikon työnseisauksen 27. tammikuuta erikseen nimetyissä yrityksissä teknologiateollisuuden sopimusalalla, koska ratkaisua ei ole löytynyt Teknologiateollisuuden kanssa käydyissä työehtosopimusneuvotteluissa. Alaa koskeva ylityö- ja vuorovaihtokielto alkoi jo perjantaina.

Lisäksi Teollisuusliitto kertoo aloittavansa samaan aikaan laajat kaksi viikkoa kestävät lakot ja tukilakot sadoilla työpaikoillaan vauhdittaakseen jumissa olevia työehtosopimusneuvotteluja.

Myös Paperiliitto kertoi katkaisseensa neuvottelut paperiteollisuuden työehtosopimuksesta Metsäteollisuuden kanssa ja jätti työtaisteluvaroituksen 67 Metsäteollisuuden jäsenyritykseen. Lakon piiriin kuuluu noin 9000 Paperiliiton jäsentä.

Teollisuusliiton kaksi viikkoa kestävä työnseisaus koskee työtehtäviä yli kahdella sadalla työpaikalla seuraavilla sopimusaloilla: kumiteollisuudessa, öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuudessa, kemian perusteollisuudessa, lasikeraamisessa teollisuudessa, muovituoteteollisuudessa ja kemian tuoteteollisuudessa, mekaanisessa metsäteollisuudessa ja malmikaivosten sopimusaloilla. Lakon piirissä on noin 14 000 työntekijää.

”Teknologiateollisuuden haluttomuus poistaa ilmainen työ toimihenkilöiden sopimuksesta ei jätä meille muuta mahdollisuutta kuin ilmoittaa uudesta työnseisauksesta ja ylityö- sekä vuorovaihtokiellosta”, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

Pro pitää syntynyttä tilannetta valitettavana, mutta muistuttaa, että kiky-tunnit ovat poistuneet teknologiateollisuuden suurimmalta henkilöstöryhmältä.

”Työnantaja haluaa eriyttää alan sopimukset ja pitää talkootyötunnit huomattavasti pienemmällä työntekijäryhmällä eli toimihenkilöillä. Esimiehet ja asiantuntijat tekisivät töitä, vaikka työntekijät eivät olisi paikalla – ei ole toimiva eikä järkevä ratkaisu. Lisäksi Teknologiateollisuus haluaa, että toimihenkilöille ei makseta lainkaan yleiskorotusta, vaan työnantaja päättää kenelle korotus maksetaan ja minkä suuruisena”, Malinen sanoo.

Hän korostaa, että Pro on valmis jatkamaan hyvin nopealla aikataululla ratkaisun etsimistä neuvottelemalla, mikäli myös työnantajaliitolla on todellista tahtoa edistää sopimuksen syntyä.

Ammattiliitto Pron tänään ilmoittama työnseisaus koskee toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä erikseen nimetyissä yrityksissä teknologiateollisuudessa.

Seisauksen piiriin lukeutuu muun muassa Nokian, Metso Mineralsin, Meyer Turun, Oraksen, Outokummun, Outotecin, Rautaruukin, Valmet Automotiven ja Wärtsilän toimipisteitä.

Teknologiateollisuuden työriita koskee myös suunnittelu- ja konsulttialan toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalan piirissä olevaa työtä, jota tehdään työriidan piirissä olevalla toimipaikalla.

”Olemme valitettavasti joutuneet huomaamaan, että työnantajapuolen neuvotteluhalut niin kemianteollisuudessa kuin metsäteollisuudessakin ovat olemattomat. Näin siitä huolimatta, että pystyimme jo mm. teknologiateollisuudessa sopimaan asioista. Se sopimus oli päänavaus ja malli, jonka luulisi maistuvan muillekin”, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tiedotteessa.

Hän korostaa, että Teollisuusliitto on hakemassa kaikille jäsenilleen oikeudenmukaista sopimusta.

”Etelärannassa uhittelevilta työnantajapomoilta tuntuu kuitenkin puuttuvan halu ja kyky tähän. Siellä näköjään katsotaan, että maa voidaan mieluummin ajaa lähes kaaostilaan kuin että tehtäisiin jo toisissa pöydissä kelvollisiksi koettuja ratkaisuja työajasta ja palkasta. Tämä lienee sitä Etelärannan mainostamaa liittokohtaista hajautuspolitiikkaa”, Aalto arvostelee.

Ammattiliitto Pro aloittaa lisäksi kahden viikon työnseisauksen 27. tammikuuta erikseen nimetyissä yrityksissä kemian alalla sekä kumi- ja lasikeraamisessa teollisuudessa, koska ratkaisua ei ole löytynyt työnantajaliittojen kanssa käydyissä toimihenkilöiden työehtosopimusneuvotteluissa.

Pro kertoo tavoittelevansa jäsenilleen ostovoimaa parantavaa palkkaratkaisua ja kiky-sopimuksen mukaisen 24 tunnin työajan pidennyksen poistoa ilman kustannusvaikutuksia.

Paperiliitto ja Metsäteollisuus ovat tavanneet 34 kertaa saamatta aikaan sopimusta.

”Ensin vientialan työnantajat vaativat, että päänavaajaa ja viennin sopimusten mallia pitää suojella. Nyt kun Teknologiateollisuus sai sovittua Teollisuusliiton kanssa sopimuksen, vaatimukset on täysin unohdettu. Jos ajatuksena oli rakentaa työmarkkinoille niin sanottua Suomen mallia, Metsäteollisuus ry:n tapa hoitaa asioita ei ainakaan tue sitä. Tällä on vaikutusta myös tuleviin tes-kierroksiin”, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

Kiky-tunneista on ollut odotettavissa kova vääntö liittokierrokselle sen jälkeen, kun Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden riidassa saatiin sopu. Teollisuusliiton Riku Aalto nosti juuri kiky-tunnit yhdeksi sopimuksen tärkeimmäksi saavutukseksi. Työnantajaleiri on tulkinnut, Teollisuusliiton päässeen kilpailukykysopimuksen lisätunneista eroon vain siksi, että kiky oli kirjattu erilliseen irtisanottavissa olevaan lisäpöytäkirjaan.

Juttua päivitetty tiedoilla Teollisuusliiton ja Paperiliiton työtaistelusta.

Lue lisää: