Kokoomuslaiset hämmästelevät perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) vastausta kirjalliseen kysymykseen hoitajamitoituksesta.

”Uskomaton vastaus”, tviittaa kirjallisen kysymyksen Kiurulle esittänyt kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen.

”Hallituksen mielestä asioita olisi helpompi hoitaa oppositiossa. En ole ennen nähnyt miten ministeri itseään kansanedustajana kehuu ja haukkuu muita puolueita hallituksen virallisessa vastauksessa”, Heinonen jatkaa.

Heinosen kysymys Kiurulle kuului, miksi yksi lause ei enää riitä hoitajamitoitusasiassa. Kiuru sanoi viime kaudella oppositiota edustavana sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana, että hoitajamitoitus voitaisiin tuoda lakiin yhdellä lauseella ja muutaman tunnin työllä.

”Ei ole todellista. Onko ministeri unohtanut, että lainsäätämisprosessi on eduskunnassa sama riippumatta siitä, mitä kautta lakia muutetaan? Kirjallisten kysymysten vastaukset ovat usein ympäripyöreitä, mutta tämä on pohjanoteeraus”, tviittaa kansanedustaja Sari Multala (kok).

”Täytyy sanoa, että en ole minäkään moista ennen nähnyt. Kirjallisiin kysymyksiin on tavattu vastata asiallisesti, koko hallituksen äänellä”, entinen ministeri, kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok) tviittaa.

Ministeri Kiuru kirjoittaa vastauksessaan Heinoselle, että tämän puolue kokoomus on ollut estämässä tarpeellista uudistusta.

”Kokoomus on säännönmukaisesti vastustanut sitovaa henkilöstömitoitusta vanhuspalveluihin, ja aiemmat yritykset helpottaa vanhuspalveluiden henkilöstön työkuormaa ja parantaa vanhuspalveluiden laatua ovat kaatuneet osin kokoomuksen vastustukseen. Tämä on osaltaan viivästyttänyt tarpeellisen uudistuksen toimeenpanoa”, ministeri kirjoittaa.

”Kansanedustajana ehdottamani vähimmäismitoituksesta säätäminen eduskunnan toimesta olisi ollut prosessiltaan yksinkertaisempi ja nopeampi, koska yhdestä asiasta säätämiseksi ei olisi tarvittu suuria muutoksia lainsäädäntöön. Vaatimukset hallituksen esityksen sisällöille ja laatimisprosessille ovat taas huomattavasti laajemmat ja pidemmät kuin eduskunnan lakialoitteille”, Kiuru jatkaa. Hän myös toistaa vastauksessaan, että viime kaudella lakia olisi voitu muuttaa yhtä lausetta muuttamalla.

Kiuru on aiemminkin julkisuudessa tuonut esiin sen, että eduskunnan aloitteella voitaisiin hoitajamitoitusasiassa edetä nopeammin kuin hallituksen esityksellä.

LUE MYÖS: