Italian Sardiiniliike keräsi sunnuntaina 35 000 – 40 000 ihmistä äärioikeiston vastaiseen mielenilmaukseen Bolognaan. Samassa maakunnassa eli Emilia-Romagnassa pidetään ensi sunnuntaina paikallisvaalit, joiden voitto ratkaisee myös äärioikeistojohtaja Matteo Salvinin tulevaisuuden.

”Olemme näyttäneet, että pystymme muuttamaan vaalien tuloksen. Jos voitamme äärioikeiston, joka on ennakkosuosikki ja käyttänyt näihin vaaleihin paljon rahaa, meistä tulee esimerkki muulle Italialle ja myös Italian ulkopuolella”, liikkeen perustajiin kuuluva Mattia Santori sanoi puheessaan.

Hän vakuutti samalla, ettei Sardiiniliikkeestä olla tekemässä puoluetta jatkossakaan.

”Se ei ole oikea suunta. Jos haluamme tuoda ihmiset lähemmäs politiikkaa, puolue ei ole oikea ratkaisu. Meillä on nyt muutaman kuukauden arvokas kokemus ja olemme näyttäneet, ettemme enää tarvitse Matteo Salvinia, emme enää jahtaa häntä löytääksemme ihmisiä, joilla on sanottavaa poliittisesta ilmapiiristä.”

Eri kyselyjen mukaan jopa 40 prosenttia italialaisista pitää juuri Sardiiniliikettä, ei siis poliittisia puolueita, Salvinin pääasiallisena vastustajana.

Emilia-Romagna on perinteisesti ollut vasemmiston hallinnassa, mutta Salvinin johtama Lega saattaa nyt hyvinkin nousta valta-asemaan. Jos näin tapahtuu, tiedossa ovat todennäköisesti uudet parlamenttivaalit koko Italiaan.

Jos uudet vaalit pidettäisiin nyt, Lega saisi gallupien mukaan yli 30 prosenttia äänistä. Yhdessä liittolaistensa kanssa äärioikeiston koalitio voisi saada 50 prosentin kannatuksen.

Lue laajempi analyysi Italian ja Salvinin tilanteesta: Italiassa ”elintärkeät” vaalit viikon kuluttua – Nouseeko Matteo Salvini pääministeriksi jo keväällä, vai saako hän uuden iskun vasten kasvoja?

Lue lisää: